Het antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Vrouwen leven langer omdat ze dichter bij de natuur staan

null Beeld trouw
Beeld trouw

Waarom overlijden vrouwen later? ‘Zomaar er tegenaan gaan zoals mannen doen, dat werkt niet.’

Monic Slingerland

Verbondenheid

De oudste mens is steeds een vrouw, niet alleen in Nederland maar ook in Europa. De redenen worden vooral gezocht in het somatische: denk aan gezond eten en aan de invloed van hormonen. Maar mijns inziens betekent gezond zijn dat je zorgeloos bent en in verbondenheid leeft. En hoe gezonder je bent, hoe ouder je wordt. Ik denk dat vrouwen meer verbonden zijn met hun medemens en met de natuur dan mannen. Daar zou het verschil in kunnen zitten.

Jos van Houwelingen, Utrecht

Honderd

Volgens mij helpen verwonderen, schrijven, reizen, actief zijn, gezond eten, muziek, boeken, theater en veel sociale contacten mij om een lang leven te leiden. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is om de dag te starten met bewegen en klassieke muziek. Natuurlijk ook om te werken met plezier. En door te investeren in sociale contacten kom ik ver. Zelf heb ik soms het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten en daarom tracht ik steeds goede en afwisselende keuzes te maken dat houdt me scherp.. Ik ga voor 100 jaar worden want ik vind het leven fantastisch.

Els Jutten-Kampman, Warnsveld

Eten

Het geheim is volgens mij dat vrouwen door de eeuwen heen voor het eten hebben gezorgd. De keuze ‘wat eten we vandaag?’ is afhankelijk van waar we zin in hebben. En waar we zin in hebben, dat is waar het lichaam behoefte aan heeft. Dat is wat genuanceerder eten dan brandstof om er weer tegenaan te gaan, zoals mannen dat vaak zien.

Wilma van der Pas, Berlicum

Optisch

Een lang leven heb je vooral door de jaren waarin je gelukkig bent dubbel te tellen.

Jurrie de Vos, Tull en ’t Waal

Koude nadouche

Ik ben 89 jaar en nog goed gezond. Ik begin de dag met twee glazen water en neem altijd een koude nadouche. Of dit mijn leven verlengt? Ik heb geen idee. Ik denk maar: baat het niet, het schaadt ook niet!

Cees van Atten, Delft

X en Y

Waarom hebben mannen tepels? Omdat het gedegenereerde vrouwen zijn. En wat dat tijdrovende bestaan van ons stervelingen betreft: een leven is, aldus Leonardo da Vinci (1452-1519), lang als het goed is besteed.

André de Bruijn, Hoevelaken

X en Y (2)

Vrouwen hebben twee X-chromosomen. Kort na de conceptie wordt het ene X-chromosoom in ongeveer de ene helft van alle cellen uitgeschakeld en het andere in de overige helft der cellen. Dat heet X-inactivatie. Bij oudere vrouwen blijkt de aanvankelijke 50-50 verdeling te verschuiven. Het X-chromosoom met het langste telomeer (het uiteinde van chromosomen dat bij iedere celdeling korter wordt) gaat overheersen. Kennelijk bestaat er selectiedruk op het ‘beste’ X-chromosoom (dat met het langste telomeer). Op populatieniveau kan dat een voordeel opleveren en verklaren dat vrouwen gemiddeld ouder worden.

Jacob F. Orlebeke, Gouda

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden