Column

Vrouwen irrationeel? Misschien moet Stef Blok even in de spiegel kijken

Seada Nourhussen. Beeld Maartje Geels
Seada Nourhussen.Beeld Maartje Geels

Hoezo heeft Internationale Vrouwendag geen plek in mijn leven? Ik vind vaak dat het mij aan rituelen ontbreekt, maar die kan ik natuurlijk ook zelf in het leven roepen.

Seada Nourhussen

Dus waarom heb ik dan geen vaste vrouwenavond gemaakt van 8 maart? Een avond waarop vrouwen elkaar vertellen wat ze allemaal wel goed doen, waarom ze bijzonder zijn, en hoe we anderen kunnen helpen? Een avond rond vrouwensolidariteit.

Jaren geleden had ik aan zo'n term en aan zo'n avond niet moeten denken, laat staan dat ik het zelf zou initiëren. Ik was geen vrouwen-vrouw – ook niet specifiek een mannen-vrouw overigens. Vriendinnen die de liefde verklaarden aan hun baarmoeder, kregen van mij een 'side-eye'. Vrouwenevenementen riepen bij mij associaties op met wierook, windvangers en weinig humor. Geen idee waar ik die ongefundeerde bevooroordeeldheid vandaan haalde. Alsof ik mezelf of de vrouwen om mij heen herken in zo'n zweverig beeld. Waarom plaatste ik andere vrouwen dan in dat kader?

Wellicht omdat mannen veel ruimte krijgen om onzin over vrouwen te verspreiden en omdat die onzin op zeker moment ook mijn hoofd ingesijpeld is. Stef Blok bijvoorbeeld, de nieuwe minister van buitenlandse zaken, zei een aantal maanden geleden ongegeneerd in de Volkskrant dat 'vrouwen een zekere irrationaliteit met zich mee brengen'. Deze bizarre opmerking was bedoeld als compliment, want die irrationaliteit 'doet iemand zoals ik, die erg in zijn hoofd zit, goed. Mijn studentenkamer in Groningen was een onherbergzaam hol. Maar meisjes hadden het in zich om te zeggen: 'Wij gaan het hier eens even een beetje gezellig maken'.'

Terwijl vooral Blok zelf in dat interview irrationeel is. Hij zegt dat hij als jongen een avonturier was, maar de saaie VVD'er werd op zijn 24ste directeur van een ABN Amro-filiaal in Nieuwkoop. Hij omschrijft zichzelf als politiek liberaal en privé conservatief maar plaatst hoofddoeken 'in de categorie tatoeage of roze trainingspak. Wie een specifieke identiteit uit, moet niet verbaasd zijn als anderen erop reageren.' Dat strookt niet met conservatieven want die respecteren – zogenaamd – religies. En ook niet met liberalen want die zijn er – zogenaamd – onverschillig over. Ondanks zijn werkende moeder én grootmoeder waardeert Blok in vrouwen vooral 'zorgzaamheid en vrolijkheid'. Daar is het weer: de boel gezellig maken.

En dan het meest irrationele: zijn definitieve afscheid van de politiek, gevolgd door zijn terugkeer naar de politiek wat maanden later. Hij wilde helemaal niet, maar Rutte masseerde en slijmde net zolang tot solide Stef – uit bovenstaande zie ik vooral een zwalker, maar goed – overstag ging.

Wie moest het anders doen dan deze kleurloze Klaas zonder buitenlandcarrière? Ja, ok: er is inderdaad de huidige tussenminister van buitenlandse zaken Sigrid Kaag. Buitenlandervaring: check. Meertaligheid: check. Internationale topfuncties bekleed: check. Kennis van conflictgebieden: check. Maar, het is een vrouw. Dus hoe weten we zeker dat ze niet irrationeel is? Zeker, Stef zegt zelf 'we hebben vrouwen nodig'. En ook Mark vindt het gebrek aan vrouwen in het kabinet 'op zich niet goed'. Maar zeg nou zelf: als de premier een avontuurlijke maar saaie, liberale doch conservatieve, resolute én wispelturige kandidaat zonder relevante werkervaring maar mét penis en van dezelfde partij als hij, waarvan meerdere politici the walk of shame richting de uitgang moesten maken, kan krijgen, is de keus simpel.

Ik zet alvast in mijn agenda: 8 maart 2019, knalfeest met alleen maar vrouwen.

Lees hier meer columns van Seada Nourhussen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden