null Beeld

CommentaarWetswijziging

Vrouwen hebben geen wettelijke bedenktermijn voor abortus nodig

Redactie Trouw

Een vrouw hoeft niet langer vijf dagen verplicht te wachten voor ze een abortus kan krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor deze lang bepleite wetswijziging, waarover het parlement donderdag debatteerde. Het is goed dat Kamerleden vrij over deze kwestie van het geweten kunnen beslissen. Een besluit tot abortus neemt geen enkele vrouw licht, daarvoor is geen wettelijke termijn meer nodig.

Van baas in eigen buik tot felle tegenstand uit christelijke hoek: de Wet afbreking zwangerschap uit 1984 heeft een roerige voorgeschiedenis. Weinigen zullen zich nog herinneren dat de huidige wet mede uit de koker van het CDA kwam, die destijds met de VVD regeerde. De regeringspartijen wilden hiermee recht doen aan de situatie waarin jaarlijks vele vrouwen medische hulp kregen bij het afbreken van hun jonge zwangerschap, terwijl die behandeling nog steeds verboden was volgens het wetboek van strafrecht.

De wet werd in beide Kamers met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen. Paradoxaal genoeg stemden linkse partijen zoals de PvdA tegen, omdat de wet niet ver genoeg ging volgens hen.

Nog steeds tijd voor bezinning

Zoveel decennia later komt de verplichte bedenktijd (tussen het eerste artsbezoek en de medische handeling) bevoogdend over, een relict uit paternalistische tijden. De termijn kwam uit de koker van Cees Fasseur (de auteur die toen wetgevingsjurist was), en was een tegemoetkoming aan de behoudender achterban van het CDA én een middel om abortustoerisme uit Duitsland een stap voor te zijn.

Al onder de kabinetten Balkenende is de wet grondig geëvalueerd. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid van de vrouwen én artsen ervan af wil. Terwijl uit diezelfde evaluatie bleek dat liefst tachtig procent van de vrouwen samen met de arts vaak meer tijd nam voor ze daadwerkelijk een afspraak bij de kliniek maakten. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat met het schrappen van deze termijn geen tijd meer zou zijn voor bezinning en goede informatie, ook over alternatieven.

Respect voor ieders opvattingen

De ChristenUnie is altijd tegen deze wetswijziging geweest maar heeft zich als kleinste coalitiepartij in het nieuwe kabinet realistisch getoond. In de woorden van partijleider Gert-Jan Segers kunnen ze ‘niet elke wet tegenhouden’. Dat wil niet zeggen dat de komende jaren een liberale meerderheid in de Tweede Kamer geen rekening hoeft te houden met standpunten van de minderheid.

Medisch-ethische vraagstukken zijn voortaan een ‘vrije kwestie’, maar dat schept eens te meer de verplichting tot goede inhoudelijke debatten, met respect voor ieders opvattingen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden