commentaar

Vrijheid van meningsuiting is er voor iedereen, ook voor tegenstanders van abortus

Waarschuwing voor cliënten bij de abortuskliniek Het Vrelinghuis in Utrecht. Beeld ANP
Waarschuwing voor cliënten bij de abortuskliniek Het Vrelinghuis in Utrecht.Beeld ANP

Mogen mensen tegen abortus demonstreren op de stoep van abortusklinieken? Ja, mits zij bezoekers niet hinderen of hinderlijk volgen en zich onthouden van geweld of gescheld. De vrijheid van meningsuiting is er voor iedereen.

Trouw

Abortusklinieken in Nederland ondervinden meer hinder van anti-abortusdemonstranten dan vroeger. De protesten kregen afgelopen tijd extra aandacht door een tv-reportage van ‘EenVandaag’ in januari. Vrouwen die de kliniek willen bezoeken, zouden last hebben van intimiderend gedrag, de klinieken melden gevallen van vandalisme, zoals stickers in liften met ‘abortus is moord’.

In de media kwam vooral Schreeuw om Leven aan het woord, een christelijke pro-life-organisatie. Zij noemen hun demonstranten ‘wakers’, en zeggen dat ze de vrouwen niet tegen hun zin aanspreken. Zij delen foldermateriaal uit, bidden voor de vrouwen en bieden hen ook financiële hulp als ze besluiten de baby te houden.

Bufferzone

Desondanks namen klinieken in Roermond, Zwolle en Arnhem maatregelen. De rechter keurde de Roermondse aanpak goed voor een bufferzone rond de kliniek, waarbinnen de anti-abortusdemonstranten niet mogen komen. Het is onduidelijk hoeveel andere bewegingen rond klinieken actief zijn.

Op haar beurt schortte Schreeuw om Leven recent haar acties op, omdat de vrijwilligers op straat agressief werden bejegend en de organisatie dreigmails kreeg. Ook dit gedrag is sterk af te keuren.

De vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren is er voor iedereen, mits men zich aan voorwaarden houdt zoals afzien van geweld en intimidatie. Een bufferzone is daarom een goede oplossing. Voor de anti-abortusdemonstrant is de omgeving van de kliniek nu eenmaal de plek waar de vrouwen komen die zij willen bereiken, maar zij moeten deze vrouwen niet de toegang belemmeren. Een totaalverbod voor protest is onwenselijk, net zoals een anti-zwartepietdemonstratie ook niet alleen moet worden toegestaan in het voorjaar.

Vrouwen die abortus laten plegen, krijgen in Nederland gedegen voorlichting en voorbereiding. Zij moeten in alle vrijheid kunnen komen tot hun beslissing, die geen enkele vrouw of paar licht zal vallen. Goede informatie en toegankelijke zorg staan voorop. Waar mogelijk, zoals bij tieners, moet ongewenste zwangerschap voorkomen worden door het ruim verstrekken van en informeren over anticonceptie.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Bufferzones rond abortusklinieken zijn een goed idee, zegt minister De Jonge

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) vindt het terecht dat gemeenten vrouwen die abortusklinieken bezoeken, steunen door het instellen van een bufferzone. Roermond deed dat onlangs en ook Zwolle en Arnhem namen maatregelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden