null

OpinieKoninkrijk

Voorwaarden aan noodhulp prima, maar niet ten koste van kinderen op de Cariben

Beeld

Terecht stelt Nederland voorwaarden aan de steun aan de Cariben, maar dat mag geen bezuiniging op het onderwijs tot gevolg hebben, bepleit hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard.

De coronacrisis laat treffend zien dat binnen het Koninkrijk der Nederlanden sprake is van grote ongelijkheid. Dat is al jaren zo. Het is mooi dat Nederland bijspringt met noodhulp om de schrijnende gevolgen van corona te verzachten. De financiële steun voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten gaat echter gepaard met voorwaarden die de verschillen binnen het Koninkrijk eerder vergroten dan verkleinen.

Dat dit ook zo wordt ervaren door burgers blijkt uit de onrust op Curaçao. Door de voorwaarden, die op zich een begrijpelijke reactie zijn op decennialang zwak economisch beleid en wankel bestuur, dreigen nog meer mensen onder de armoedegrens terecht te komen en komen basisvoorzieningen onder druk te staan.

Zo kan het onderwijs in Curaçao een bezuiniging van ruim 20 miljoen euro tegemoetzien. Een dergelijke bezuiniging zou betekenen dat gratis onderwijs tot het verleden behoort. Dit zet de ontwikkelingskansen van een hele generatie op het spel en roept de vraag op of het recht op onderwijs binnen het Koninkrijk wel in gelijke mate wordt beschermd.

Het VN-Kinderrechtenverdrag bepaalt dat landen het recht op onderwijs progressief moeten realiseren. Dit betekent dat bezuinigingen niet mogen resulteren in een stap terug wat de kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs betreft.

Perspectief bieden aan toekomstige generaties

Vandaag, 3 juli, beslist de Rijksministerraad over het financiële steunpakket voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Naar mijn idee zouden de voorwaarden voor die steun niet bepaald moeten worden door de wens om ‘orde op zaken te stellen’. Zij zouden juist ‘perspectief’ moeten bieden aan de toekomstige generaties.

Hoe kunnen alle kinderen naar school blijven gaan en een diploma halen? Hoe kunnen gezinnen worden ondersteund, zodat kinderen veilig en zonder armoede opgroeien? Het zou goed zijn om de financiële steun te koppelen aan een gezamenlijke agenda die Caribische kinderen in staat stelt om zich zo te ontwikkelen dat het Caribische deel van het Koninkrijk daar op termijn profijt van trekt en beter klappen kan opvangen als gevolg van crises zoals corona, orkanen of geopolitieke omstandigheden.

Dit doet recht aan het VN-Kinderrechtenverdrag en sluit aan bij de internationale ontwikkelingsagenda. Bovenal kan dit doorbreken dat we binnen het Koninkrijk maar blijven hangen in de gespannen relaties over en weer, met uiteindelijk vooral grote ongelijkheid en te weinig aandacht voor kinderrechten als resultaat.

Kortom: alleen met perspectief voor Caribische kinderen komt het Koninkrijk verder.

Lees ook:

De Cariben hoeven niet te rekenen op mededogen van het kabinet

Nederland is bereid meer noodhulp te verlenen aan de Caribische landen binnen het koninkrijk. Maar het kabinet zal harde eisen stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden