Brief van de hoofdredactieKerst 2020

Voorover tegen de wind in fietsen en niet opgeven

null Beeld
Beeld
Cees van der Laan

Voor een bijzonder kerstverhaal moet je bij onze Stijn Fens wezen, zeg maar onze specialist hogere katholieke zaken. Katholieken hebben wellicht meer dan protestanten het gevoel voor de bal. Een bal waarin mystiek en esthetiek met een zekere opgewektheid een verbinding aangaan met het onzichtbare, het ongrijpbare, het hogere. Dat is in deze donkere kerstdagen, waarover heen ook nog eens de zware slagschaduw hangt van de coronacrisis, een groot voordeel, zeker als je fan bent Ajax en AS Roma, zoals Stijn Fens.

Vorig jaar trok hij in het voetspoor van Jozef en Maria vanuit Nazareth via de Palestijnse gebieden naar Bethlehem. Dit jaar vloog hij samen met fotograaf Patrick Post naar Bergamo, de stad in Noord-Italië waar de mist tijdens hun bezoek als een rouwkleed boven de stad hing, zoals blijkt uit de indrukwekkende fotoreportage van Post.

Covid-19 zaaide dood en verderf in deze stad en de dorpen daar omheen. In kerken stapelden de kisten van overledenen zich op. De vele doden van Bergamo bezorgden Italië een diep trauma. Een wond die nog lang niet geheeld is, maar wel de stad verenigde. Bijna elke familie werd getroffen door het coronavirus.

Aardige en lieve brieven

Lees het verhaal van Stijn in de Verdieping van vandaag. Een kerstverhaal met toch ook weer hoop en troost, net zoals het gedicht van rapper Typhoon op de voorpagina. De moed erin houden, dat was afgelopen dagen ook de teneur van aardige en lieve brieven van lezers.

‘De krant kwam elke morgen, maar voor de rest veel zorgen. In 2021 gaan we opnieuw van start. Recht uit ons hart. Oprechtheid en een lief gebaar doen we voor elkaar.’

Een gedicht dat krantenbezorger ‘Thomas’ overhandigde aan Trouw-abonnees in zijn wijk in Alphen aan den Rijn. Lezeres Andrea Vinea stuurde ons zijn gedicht toe en schreef over hem: ‘Zijn creativiteit en boodschap zijn goud waard. Voor de aankomende tijd geeft dit inspiratie, hoop en moed.’

Kop d’r veur en bek op ‘t stuur!

Uit Lelystad kreeg ik een mooie mail van Henk Haan, van origine afkomstig uit Drenthe. ‘Wij zetten de tering naar de nering, maken van niets iets, zorgen voor rust, reinheid en regelmaat in deze harde lockdown. Hebben onze ups en downs. Ons credo is ‘het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht’. Op zijn Drenths: kop d’r veur en bek op ‘t stuur!’

Dus voorover tegen de wind in fietsen en niet opgeven, als ik het goed begrijp. Dat is op zich een bijzondere duiding van de mentaliteit die we nodig hebben tijdens deze coronaperiode. Wie de rouwadvertenties heeft gevolgd dit jaar, moet vaststellen dat bij onze lezers veel mensen zijn overleden aan corona

Desondanks zie ik esprit de corps bij onze lezers. ‘Een van de hoogtepunten van 2020: het Trouw columnistenfestival. Mijn moeder en ik waren erbij, weliswaar elk vanuit ons eigen huis. We zagen ‘haar’ Nelleke Noordervliet en ‘onze’ Ephimenco. Het was zoals de krant is: scherp, leerzaam, onderzoekend, serieus én humoristisch. Onze krant, we zijn er blij mee’, schrijft Neeltje Waagmeester uit Zaandam.

Met zo’n compliment ga je graag naar huis, naar lief en kerstboom. Als redactie zijn we, op één na, de dans ontsprongen. Wij hebben de kop d’r veur gelegd en zijn aan het werk gebleven.

Ik wens u fijne feestdagen toe en een gezond 2021.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden