null

OpinieVoedsel

Voorkom honger, krimp de veestapel

Verspil geen graan meer aan dieren, bepleit Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Juist nu hongersnood dreigt, moeten we van het vlees af.

Esther Ouwehand

Het is oorlog in de graanschuur van de wereld en daarmee komt de voedselvoorziening in gevaar. ‘Conflict en honger gaan hand in hand’, kopte Trouw onlangs. Juist nu een hongersnood op de loer ligt, kunnen we het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie.

Toch gingen vertegenwoordigers van de bio-industrie de afgelopen dagen meteen in de aanval. In oorlogstijd doorgaan met het uitkopen van veehouders zou “van binnenuit de bijl aan de wortel van voedselzekerheid in Nederland” zetten, schreef Marijke Everts van vooral kalfsvleesgigant VanDrie Group. Voormalig staatssecretaris voor landbouw Henk Bleker durfde te beweren: “Filosoferen over halvering van de veestapel is er niet meer bij.”

Deze reacties zijn gebaseerd op een mythe. De mythe dat intensieve landbouw met een grote bio-industrie dé manier is om onze voedselzekerheid te garanderen.

Het gaat ze niet om voedselzekerheid, maar om vleeszekerheid

Het tegenovergestelde is waar. De universiteit van Minnesota heeft berekend hoeveel extra mensen we kunnen voeden als we onze akkers niet meer gebruiken voor veevoer en biobrandstof, maar voor voedsel voor mensen. Het antwoord: 4 miljard. Het gaat Bleker en consorten helemaal niet om voedselzekerheid. Het gaat ze om vleeszekerheid.

Op dit moment gaat ruim de helft van de Europese granen en peulvruchten naar koeien, varkens en andere dieren in de vee-industrie. Minder dan een kwart van de granen is voor menselijke consumptie. Ook van het in Nederland geteelde graan wordt meer dan twee derde gebruikt voor veevoer. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Harvard kunnen we van elke hectare waar we geen voedsel voor koeien, varkens of kippen maar voor mensen verbouwen, maar liefst vier keer zoveel mensen voeden. En het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, berekende dat dieren 95 procent minder eiwitten ‘opleveren’ dan wat ze aan eiwitten is gevoerd. Geen grotere voedselverspiller dan het maagdarmkanaal van dieren.

Verklein het aantal dieren in onze veehouderij en verbouw minder veevoer en meer granen voor mensen. Dan kunnen we voedseltekorten voorkomen in bijvoorbeeld Pakistan, Egypte en Jemen, waar veel mensen fors hogere prijzen voor brood en granen simpelweg niet kunnen betalen. Nu een hongersnood dreigt, is het immoreel om meer dan de helft van het schaarser wordende graan aan dieren te voeren.

De oorlog van Poetin is geen reden om op de rem te gaan staan, maar juist om die omschakeling te versnellen. Alleen zo zorgen we voor voldoende voedzaam voedsel in oorlogs- én vredestijd.

Lees ook:

Tarweprijs loopt verder op, vrees voor tekorten groeit

De tarweprijzen lopen verder op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog ligt de uitvoer van graan uit het belegerde land stil, maar ook uit Rusland. Ook kunnen boeren in Oekraïne niet het land op om nieuwe teelten op te zetten, wat ook zal bijdragen aan de tekorten op termijn en daarmee tot hogere prijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden