Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

Column

Voor Jesse Klaver begon zijn mars naar het Torentje op 8 januari 2018

De nieuwe Nederlandse premier liet zijn blik langs iedere vierkante centimeter van zijn nieuwe werkplek glijden. Hij genoot. Als een peuter die geen genoeg van zijn net uitgepakte speelgoed kan krijgen. Veilig ingesloten door zijn bureau, dat de vorm had van een hoefijzer, begon de kersverse premier te dagdromen. 

Eigenlijk begon zijn primus inter pares-avontuur niet met de GroenLinks-overwinning van de laatste verkiezingen, vond hij. Die overwinning was relatief: GroenLinks werd wel de grootste, maar met 15 zetels net voor Forum voor Democratie van Baudet. Daarachter gingen 17 partijen, een record, de kruimels verdelen. De aberratie van een gedateerd evenredig kiesstelsel met nieuwkomers als Bij1, de Partij van Smartphonebezitters of de Liga van Vrije Veganisten.

Met zijn wijsvinger begon hij routineus een nieuwe krul in zijn haar te draaien. Nee, voor Jesse Klaver was de magische datum van zijn mars naar het licht die maandag 8 januari 2018. Toen werd het tv-programma ‘Jesse Klaver vijf jaar later’ uitgezonden. Hij had zich voorgenomen om hier zijn slag te slaan. Om de geesten alvast ontvankelijk te maken voor zijn toekomstige triomftocht. Toen interviewer Beau van Erven Dorens hem vroeg om een voorspelling te doen voor de komende vijf jaar, aarzelde hij niet. Hij wees naar het Torentje waar zijn kantoor op uitkeek en zei: “Dan zie ik je in het Torentje over vijf jaar”. 

Het was gewaagd. In dit postcalvinistische land was het nog een beetje ‘eigen roem stinkt’. Maar hij moest wel, na zijn weinig dappere aftocht bij de formatie van 2017. De volgende dag was de teleurstelling immens: op enkele rechtse sites na die hem railleerden, werd zijn stoute voorspelling doodgezwegen. Wel noteerde het AD dat het, met maar 264.000 kijkers, veruit de minst bekeken aflevering van ‘Vijf jaar later’ ooit was geweest.

Moratorium

Maar na een recordformatie van 879 dagen had hij eindelijk negen partijen bereid gevonden om in ‘Klaver 1’ te stappen. Natuurlijk had hij, met het Torentje in zicht, nu wel tal van concessies moeten doen. Zoals een moratorium op het afschaffen van Zwarte Piet, een ministerie voor slavernijverleden, dat Sylvana Simons had opgeëist, of een saté en krokettenverbod in bedrijfskantines om minister Thieme tevreden te stellen. Maar nu, eindelijk, zat hij hier.

Hij knorde van tevredenheid toen de deur bruusk openging. Hij zag het irritante hoofd van zijn vicepremier verschijnen, die zonder te kloppen binnenstapte. In zijn rechtermondhoek hing een sprietje lavendel. “Hé makker!”, zei Thierry Baudet, terwijl hij hard op zijn premiersschouder sloeg, “we hebben uno problemo.” Nu al, dacht premier Klaver, terwijl hij zijn pijnlijke schouder masseerde. Vicepremier Baudet haalde een vette kauwgom uit zijn mond en plakte hem onder het bureau van zijn premier. “Ach, vervolgde hij, niet ernstig. Onze minister van buitenlandse zaken Kuzu zou een driedaags bezoek aan China brengen. Maar hij kon de verleiding niet weerstaan en is vanmiddag in Ankara geland.”

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden