Het antwoordMonic Slingerland

Voor het waterschap moet je volgende week op een student stemmen

null Beeld

Weten lezers al wie voor het waterschap hun stem krijgt? ‘Ik kies niet meer voor een landelijke partij.’

Monic Slingerland

Student

Moet het waterschap meedoen aan maatschappelijke initiatieven? In Groningen kunnen we stemmen op de partij Student en Water die het belang van waterbeheer bij jonge mensen onder de aandacht wil brengen. Fantastisch dat deze jongelui het geluid van de toekomst willen vertegenwoordigen en de gemiddelde leeftijd (nu boven de zestig) in waterschap Noorderzijlvest drastisch naar beneden halen. Zoals we hier zeggen: ’t kon minder!

Karline Malfliet Roodehaan

Koos

Monic Slingerland vraagt wie je stem krijgt bij de waterschappen. Ik kwam tot de ontdekking dat Trouw-columnist Koos Dijksterhuis in Groningen op de lijst Water Natuurlijk staat. Hem vertrouw ik mijn stem toe.

Ineke de Wijk Haren

Veluwe

Sinds mijn achttiende stem ik altijd op de ChristenUnie. Vorige jaren twijfelde ik richting GroenLinks om misschien grotere klimaatstappen te kunnen gaan maken. Nu ga ik bij de waterschapsverkiezingen mijn twijfel eindelijk omzetten in daden. Ik ga stemmen op de partij AWP voor water, klimaat en natuur. Wat mij betreft is de ChristenUnie in de regio waarin ik woon te terughoudend in beleid waarmee schadelijke zaken een halt wordt toegeroepen. Ik hoop met AWP de Veluwe leefbaar te houden. En wie weet kunnen ze zelfs de houtstook gaan verbieden.

Marian Poutsma-van Dijk Wezep

Wie betaalt?

Hebben al die partijen die zich inschreven voor de waterschapsverkiezingen wel zicht op de consequenties van hun keuzes? Bijwonen van een debatavond en bestudering van standpunten leiden tot twijfel over kennis van zaken. Veel partijen maken niet duidelijk wie voor de kosten van alle mooie wensen opdraait. Waterschappen heffen zelf belasting. Extra uitgaven leiden tot verschuiving van de lasten of tot verhoging van de waterschapsbelastingen. Vaak wordt gedacht aan lastenverzwaring voor bedrijven. Maar die geldt dan ook voor de slager en bakker, horeca, ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en maatschappelijke instellingen. De sociale cohesie komt dan onder druk te staan. Ik kies voor een partij die voor efficiënt waterbeheer gaat en eerlijk is over wie de rekening betaalt.

Bert A.J. Links Waalre

Landelijk?

Bij mijn weten gaan deze verkiezingen over Provinciale Staten en het waterschap. Belangrijke besturen, ook al doet men hier vaak lacherig over. Waarom zetten landelijke partijen zich niet meer in om deze verkiezingen te promoten? Het blijkt dat iedereen daar alleen bezig is met de landelijke politiek. Ik zie veel haantjesgedrag vanuit Den Haag.

Christine Merjenburgh Emmeloord

Abstinent

Het probleem met de verkiezingen van volgende week is dat alle partijen zo hun best doen om zich te profileren dat ze stuk voor stuk minimaal één standpunt hebben dat ik zo extreem vind dat ik niet op ze wil stemmen. Voor het eerst sinds 1986 stem ik daarom 15 maart niet.

Jan Rob Dijkstra Winsum

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden