OpinieCommentaar

Voor het publiek zijn geschrapte festivals jammer, voor diegenen die daar hun brood mee verdienen, is het desastreus

De jonge violist Pieter van Loenen schreef onlangs op Facebook zijn frustratie van zich af. Deze zomer had hij grootse plannen: hij zou voor het eerst muziek maken met beroemdheden als violist Gidon Kremer en klarinettist Jörg Widmann. Dat gaat niet meer door, als gevolg van het coronavirus dat over de wereld waart.

Van Loenen schrijft dat er belangrijker dingen zijn dan kunst, dat er ergere zorgen zijn dan zijn carrièrekansen. Hij wilde als kunstenaar in deze moeilijke tijden daarom iets van troost bieden en stuurde via Facebook een opgenomen concert de wereld in.

Heel veel kunstenaars doen hetzelfde als Van Loenen. De musea, concertzalen en theaters zijn sinds 13 maart leeg, maar via Facebook, Twitter, Instagram en websites zijn honderden concerten, toneelvoorstellingen en rondleidingen in musea te zien. Gratis en voor niets. Kunstenaars willen hun werk delen, juist nu er zoveel angst en verdriet is.

Een half jaarinkomen weg

Wat Van Loenen en al die andere kunstenaars veel minder doen, is praten over de financiële gevolgen van het wegvallen van projecten. Velen van de 300.000 mensen die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector, zien een kwart tot de helft van hun jaarinkomen verdampen. De schade voor deze sector wordt geraamd op 85 à 100 miljoen euro per week. Voor het publiek is het jammer dat de Matthäus Passion, Paaspop, bevrijdingsfestivals en Oerol niet doorgaan, maar voor diegenen die daar hun brood mee verdienen, is het desastreus. 60 procent van de kunstenaars is zzp’er en heeft geen bedrijf achter zich dat het loon doorbetaalt.

Minister Van Engelshoven van cultuur had beloofd de cultuursector tegemoet te komen, maar de regeling die zij vorige week bekendmaakte, viel tegen. Alleen grote rijksgesubsidieerde instellingen zijn met haar maatregelen geholpen. Ook de ministeries van economische zaken en sociale zaken hebben algemene regelingen voor bedrijven, instellingen en werkenden opengesteld voor de culturele en creatieve sector. Maar de meerderheid van de acteurs, muzikanten, technici, schilders en schrijvers voldoet niet aan de voorwaarden. Er is geen enkele sector waar de inkomens zo rommelig bij elkaar gescharreld worden, met de ene maand een nul-urencontract, dan weer een tijdelijk dienstverband, enzovoorts.

Het Rijk en gemeenten zouden de culturele sector ruimhartig tegemoet moeten komen nu deze crisissituatie kunstenaars zo hard raakt. Ook al zijn er momenteel ergere zorgen dan evenementen die niet doorgaan, het zou buitengewoon zonde zijn als ons rijke culturele leven, bestaande uit talloze genereuze, talentvolle mensen, nu zwaar onderuit zou gaan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden