null Beeld

Lezersreacties

Voor het eerst in decennia willen we liever géen Elfstedentocht

Redactie Trouw

Misgegaan

Uitbreiding Schiphol

Het is te hopen dat over 10 jaar de tegen die tijd voormalige topman van Schiphol niet hoeft te herhalen dat het ‘hartstikke misgegaan’ is.

Jan Willem Oosting, Noordwijk

Elke dode telt

Het VK is in diepe rouw omdat de 96-jarige Elizabeth is overleden. De oude dame krijgt vooral nu, na haar dood, alle lof toegezwaaid. Kranten staan bol over het grote verlies, maar wanneer Pakistan voor een derde deel onder water staat, met duizenden doden tot gevolg, lijkt dat een ver-van-mijn-bedshow. Natuurlijk is Pakistan voor veel Nederlanders geen land om heerlijk vakantie te vieren. Te lang vliegen en het geloof speelt misschien ook een rol. Het zou catastrofaal zijn als Zeeland, Zuid- en Noord-Holland (tijdelijk) onder de zeespiegel liggen. De ene dode is de andere niet, maar wat mij betreft telt elke dode.

Frans van der Tol, Rijssen

Gewoon Nederlands

Oh, wat ben ik het eens met het stukje ‘Geef buitenlanders de kans Nederlands te leren!’ (Opinie, 9 september) van Frank Scimone. Dus ik spreek gewoon Nederlands tegen de mensen uit andere landen die hier zijn komen wonen en willen integreren. En als we er echt niet uitkomen, kan een andere taal helpen.

Hanneke Henrichs ,Huizen

Functioneel Engels

Jaren geleden vroeg mijn Engelse stiefmoeder al of Nederlanders soms niet trots waren op hun eigen taal. Tja, wat kon ik daarop antwoorden. Ik erger mij er werkelijk wezenloos aan. Een groot voordeel van op vakantie gaan naar Engeland is dat ik mij gedurende die paar weken niet hoef te ergeren aan het onnodige Engels. Heerlijk ontspannend is dat.

Carolien van Grinsven, Amsterdam

Ontwrichting (1)

Kamp vreesde voor ‘ontwrichting samenleving’ bij minder gaswinning’ (Trouw, 10-9). Hij had moeten vrezen voor ontwrichting in het geval van meer gaswinning. Bevend in bed liggen vanwege de kou of bevend in bed liggen vanwege de angst voor instorting, zeg het maar Kamp.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Ontwrichting (2)

Tijdens de verhoren van afgelopen week bij de parlementaire enquête-commissie heeft oud-minister Kamp verklaard dat hij ‘maatschappelijke ontwrichting’ vreesde wanneer hij minder gas zou laten winnen. Die maatschappelijke ontwrichting is hem aardig gelukt met het niet nemen van een passend besluit.

B.L. van der Ven, Almere

Gezinshereniging

Het CDA moet radicaal terug naar zijn wortels (Opinie, 10 september).Eén van die wortels, het gezin als hoeksteen van de samenleving, is nu in gevaar.

Lea van der Poort, Bilthoven

Ramp

In zijn brief geeft de hoofdredacteur uitleg over en excuses voor het maar gedeeltelijk plaatsen van het naschrift over koningin Elisabeth. Wat mij dan enorm verbaast, is dat hij met geen woord rept over het half afgebroken artikel over Pakistan. Dat lijkt mij niet terecht, gezien de omvang van de ramp.

Han Horstink, Culemborg

The Queen

Dank voor de rake cartoon van Nanne Meulendijks (Trouw, 9 september) bij het overlijden van QueenElisabeth II. Haar persoonlijk geloof is treffend in beeld gebracht.

Hetty Visser-Hendriks, Borne

Staken

Als gepensioneerde zou ik ook wel willen staken voor zo’n geweldige loonsverhoging en twee keer een bonus van 1000 euro.

Marcel Wouters, Voorschoten

Elfstedentocht

Decennialang werd omstreeks deze tijd alweer het verlangen uitgesproken dat deze winter de Elfstedentocht écht zal worden verreden. Voor het eerst in decennia wordt door velen nu al de wens uitgesproken dat de Elfstedentocht deze winter niét zal worden verreden.

Hielke Martini, Drachten

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden