Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Voor examencorrectie krijgt de docent een fooi

Home

John Vorenkamp

Leerlingen van het Comenius College tijdens de eindexamens. © ANP
Opinie

Waar blijven de loonsverbeteringen nu het economisch beter gaat? Alfred Kleinknecht pleit voor een loongolfje (Opinie, 8 juli). Aan één aspect besteedt hij geen aandacht: eerlijke beloning voor geleverd werk. Dat betoogt docent John Vorenkamp.

Het basisjaarsalaris van de topman van Akzo-Nobel groeide in 2015 naar 834.000 euro en de top van het bedrijf vindt de loonseis van 2,5 procent voor werknemers op de werkvloer 'te gortig'. Zelfs in vijftien jaar heb ik dat salaris van de topman als docent Nederlands nog niet bij elkaar verdiend. En dan behoor ik als senior nog tot de bestbetaalden in mijn sector, allemaal onderwijsgevenden die als 'leidinggevenden' gemiddeld per jaar dagelijks bijna 'honderdvijftig werknemers' aansturen.

Lees verder na de advertentie

One size fits all

De politiek is er duidelijk over: er komt geen salarisverbetering voor het onderwijs. Een docent in het basisonderwijs verdient met 0,8 fte ongeveer 14 euro netto per uur. Uit een onderzoek dat het Cito in 2016 in opdracht van staatssecretaris Dekker deed naar de eerste en tweede correctie van het Centraal schriftelijk examen blijkt dat de correctielast en de tijdbesteding aan de correctie voor het ene examen veel groter is dan voor het andere en dat de correctie onvoldoende wordt gefaciliteerd. Het Cito beveelt aan scholen ertoe te bewegen het huidige one size fits all-beleid te vervangen door een gedifferentieerde aanpak.

Wat is daarvan terechtgekomen?

Een euro per uur

Dit cursusjaar had ik twee examenklassen 6 vwo, twee klassen, in totaal 54 leerlingen. De opzet van het huidige examen Nederlands vraagt een correctietijd van meer dan een uur per leerling, totaal dus 60 klokuren. De examencorrectie dient in twee weken te geschieden.

Daarbovenop ontvang ik van een andere school van 60 leerlingen examenwerk voor een tweede correctie. Dat betekent een correctietijd van nog eens ongeveer 20 minuten per leerling, totaal 20 klokuren werk.

Voor die tweede correctie ontvang ik een maximale vergoeding van netto 40 euro per schoolniveau, ongeacht het aantal leerlingen, 27 of 60 of, bij wijze van spreken, 300.000 leerlingen: netto verdienste, één euro per uur.

Zou ik het vak Engels geven aan dezelfde groep leerlingen, dan zou mijn tijdsinvestering voor de eerste correctie hooguit 10 klokuren bedragen en voor de tweede correctie hooguit 2 klokuren en ontvang ik evengoed 40 euro bruto vergoeding. Iedereen in het onderwijs spreekt er schande van.

John Vorenkamp is docent Nederlands aan de rsg De Borgen in Leek.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel