null

OpinieDefensie

Voor een veiliger Nederland is beter loon voor militairen nodig

Beeld Trouw

Minister en commandanten pleiten voor een hoger defensiebudget. Laat ze het personeel niet vergeten, schrijven de voorzitters van de vier defensievakbonden: Jean Debie, Ton van den Berg, Jan Kropf en Rob Pulles.

Begin april kwamen de vier commandanten van de krijgsmachtdelen met een gezamenlijk interview. Daarin stelden zij dat Nederland de klaploper is van de Navo, en dat er significant geld bij moet. Uiteraard voerden ze dit interview niet uit zonder de nodige rugdekking; kort tevoren had demissionair minister van defensie Bijleveld in een toespraak dezelfde boodschap overgebracht, en tijdens de commando-overdracht van de Commandant der Strijdkrachten vertelde de vers aangetreden generaal Eichelsheim exact hetzelfde.

Als voorzitters van de vier defensievakbonden (VBM, AFPM en ACOM en GOV) zeggen wij dat wij de oproep van de defensietop uiteraard volledig ondersteunen. De problemen zijn door jarenlange bezuinigingen zo ernstig, dat Defensie niet aan haar grondrechtelijke taken kan voldoen. Premier Rutte beloofde in 2014 in Wales dat Nederland in 2024 zou voldoen aan de eis uit het Navo-verdrag om 2 procent van het bruto binnenlands product aan Defensie uit te geven. Maar het maximaal haalbare lijkt nu om te voldoen aan het gemiddelde van de Europese Navo-landen: 1,8 procent.

Lauwe reacties

Ondanks dat Defensie alle alarmbellen laat afgaan, reageren de politiek en maatschappij nogal lauw. Tijdens de commissievergadering over de Europese Defensieraad van vorige week kwamen slechts vier van de achttien partijen in de Kamer opdagen. Terwijl de veiligheid van Nederland op het spel staat, haalt de politiek haar schouders op. De zogeheten psst-petitie van bezorgde burgers over de staat van Defensie in Nederland is meer dan 69.000 keer ondertekend in de afgelopen maanden. Ter vergelijking: een petitie om het feest van Radio 538 in Breda te verbieden werd in drie dagen bijna 375.000 keer ondertekend.

Het is maar de vraag of de beloftes uit de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen gevolg krijgen in de formatie. Ook de Nederlandse burger heeft helaas minder oog voor de veiligheid van Nederland.

Problemen met werven en behouden van personeel

Ondertussen is het personeel van Defensie de dupe. Schepen worden uit de vaart gehaald omdat er te weinig personeel is om door te varen. Na de zomer komt het amfibisch transportschip Johan De Witt tegen de wal te liggen, na de mijnenjager Urk en het fregat Van Speijk, die ook al te weinig personeel hadden om veilig te kunnen uitvaren. Eenheden van de Landmacht moeten worden samengevoegd omdat er onvoldoende personeel en materieel is. Er wordt bezuinigd op missie-essentieel materiaal als kapitale munitie. Onderhoud op helikopters en vliegtuigen komt in de knel. Bijna tienduizend vacatures maken pijnlijk duidelijk dat Defensie problemen heeft met het werven en vooral het behouden van personeel.

Bij hun aantreden bezworen de minister en de staatssecretaris plechtig het belang van het personeel op nummer één te zetten. Aan het einde van hun regeerperiode moeten we als defensiebonden helaas concluderen dat dit grotendeels bij woorden is gebleven. Beloftes om te komen tot zaken als een nieuw loongebouw zijn niet nagekomen en het personeel zit sinds januari 2021 zonder cao. Het overleg hierover ligt volledig stil, aangezien Defensie niet over de brug komt met een fatsoenlijk loonbod waaruit waardering spreekt. Als bonden konden we niet akkoord gaan met een loonbod dat lager is dan de inflatie. Hierdoor zouden de militairen en burgers van Defensie er in de praktijk in inkomen op achteruit gaan, terwijl er al jarenlange inkomensachterstanden zijn. Onze leden hebben met grote meerderheid te kennen gegeven dat hen niets anders rest dan actie te voeren.

We roepen politiek en burgers op om de veiligheid van Nederland weer prioriteit te geven, en het defensiebudget naar 2 procent van het bruto binnenlands product te brengen. Zo doen we recht aan internationale afspraken, en kunnen personeelsleden van Defensie een fatsoenlijke loonsverhoging krijgen. Immers, zij zetten zich iedere dag weer in voor de vrede en veiligheid van Nederland.

Lees ook:

Geef ons geld, zeggen deze topmannen van Defensie: ‘Wij zijn de klaplopers van de Navo’

De top van Defensie vindt dat er fors meer geld bijmoet om de krijgsmacht overeind te houden. Bij wijze van uitzondering traden ze daarom vorige maand in de openbaarheid.

Meer geld naar Defensie? Nee, durf nu eens Europees samen te werken

We hebben niet meer geld voor defensie nodig. Als niet ieder Europees land een eigen marine, landmacht en luchtvaart zou willen hebben, was er geld genoeg voor een sterk Europees leger, betoogt kolonel op rust Cornelis H. Blok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden