Commentaar verpleegkundigen

Voor de beste verpleegkundige zorg is meer nodig dan goede wil en veel ervaring

De ‘regieverpleegkundige’ komt er nog even niet. De onrust over het wetsvoorstel hierover was zo groot dat minister Bruno Bruins niet anders kon dan het voorstel intrekken. Voor zover dat een mislukking te noemen is, is die hem niet aan te rekenen. Het plan om het vak van verpleegkundige mee te laten groeien met de ontwikkelingen in de medische wereld kwam van de beroepsvereniging van verpleegkundigen, de V&VN.

Behandelingen worden complexer en dat vraagt van verpleegkundigen meer kennis, meer vaardigheden, specialisatie en vooral bijscholing. Zo’n tweedeling tussen uitvoerende verpleegkundigen op mbo-niveau en meer gekwalificeerde hbo-verpleegkundigen is nodig. Sommige ziekenhuizen hebben daarom verpleegkundigen aangesteld die overzicht hebben en die hun collega’s aansturen. Die tweedeling moet ook per wet geregeld worden, vond en vindt de beroepsgroep. En toen ging het mis.

Want hoewel zo’n regieverpleegkundige er in de praktijk op enkele plaatsen al is, tot tevredenheid, lukt het de V&VN niet om uit te leggen waarom het wenselijk en nodig is die overal in te voeren. Het voorstel leidde deze zomer bij de beroepsgroep tot groot verzet en diepe verdeeldheid. Oudere verpleegkundigen, met soms tientallen jaren ervaring, voelden zich weggezet als minderwaardig. Zij vreesden dat ze voortaan door een jonkie van twintig, vers van de hbo-opleiding, opdrachten zouden krijgen. 

Oudere verpleegkundigen wilden de sector dan maar verlaten

De verplichting tot bijscholing en het afleggen van examens leidde bij oudere verpleegkundigen tot het voornemen de sector dan maar te verlaten. Ook bleven sommige aspecten van de praktische uitvoering van het wetsvoorstel onduidelijk. Als de regieverpleegkundige vooral leiding gaf en er geen verpleegkundigen bij zouden komen, leidde het plan dan misschien tot minder handen aan het bed?

De beroepsvereniging bleek slecht ingeschat te hebben hoe verpleegkundigen op de wet Big II, zoals die heet, zouden reageren. Het bestuur trad af. Ze waren de regie kwijt.

Nu minister Bruins het wetsvoorstel heeft ingetrokken, is er ruimte gekomen om opnieuw te kijken hoe het vak van verpleegkundige beter aangepast kan worden aan de praktijk. Want goede wil en veel ervaring zijn niet meer genoeg om als verpleegkundige de beste zorg te kunnen verlenen. Het vak heeft zich zo ontwikkeld dat verpleegkundigen meer doen dan louter uitvoeren wat artsen opdragen. De inzet van een verpleegkundige met meer bevoegdheden is een logische stap in dit proces. De koepel moet nu met een nieuw bestuur om tafel om met de achterban en de minister een beter plan op te stellen om deze volgende stap te zetten.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden