null Beeld

CommentaarSteunpakketten

Voor consuminderen valt veel te zeggen, maar nu even niet

Je zou het een wonder kunnen noemen dat de stijging van het aantal faillissementen en werklozen het afgelopen half jaar nog redelijk binnen de perken is gebleven. Maar aan dat wonder komt een heel aards steunpakket te pas waar veel kleine en grotere bedrijven al grif gebruik van hebben gemaakt. Voor dat steunpakket trekt het kabinet 62 miljard euro uit, en daar komt nog eenzelfde bedrag aan garanties op leningen bovenop.

Hoe nodig dat is, blijkt wel uit de sombere berichten de afgelopen dagen over bedrijven als Shell, KLM en bouwbedrijf Bam. De overheidssteun zal niet kunnen voorkomen dat veel mensen hun werk gaan verliezen. Maar het kabinet neemt met het miljardenpakket wel zijn verantwoordelijkheid om banen te helpen redden waar dat kan.

Voor de langere termijn is de situatie niet helemaal hopeloos, althans: niet noodzakelijkerwijs, volgens het Economisch Bureau van ING dat deze week een redelijk optimistisch scenario schetste voor volgend jaar. Maar het hield daarbij wel een heleboel slagen om de arm, omdat het op dit moment onmogelijk te zeggen is hoe de coronacrisis verder zal verlopen.

Zeker is: de financiële armslag van de overheid kent grenzen. De steunmaatregelen betekenen dat de staatsschuld naar meer dan zestig procent gaat, wat nog niet eerder vertoond is. De overheid kan bedrijven helpen door het ergste van de crisis te komen, maar niet jarenlang op de been houden. Om de relatief gunstige ING-ramingen te laten uitkomen is er maar één echte oplossing, en dat is: het virus er onder krijgen, zodat de samenleving en de economie niet plat komen te liggen. En daarbij is het slim er voorlopig niet op te gokken dat er snel een effectief vaccin beschikbaar is.

Het is vaker gezegd, ook op deze plek: de sleutel is uiteindelijk gedrag. Anders dan de heftige discussies in de afgelopen weken over de mondkapjes wellicht suggereren, helpen ze in het beste geval een beetje om besmettingen te voorkomen. Worden ze opgevat als een vrijbrief om verder gewoon te doen waar je zin in hebt, dan is het effect averechts. Gebruik ze waar dat gevraagd, geadviseerd en voorgeschreven wordt; maar accepteer ook dat een terugkeer naar het leven van voor de coronacrisis er voorlopig niet inzit.

En hoewel er in principe veel te zeggen valt voor consuminderen, is dit niet het moment voor een koopstaking. Wie zijn baan mogelijk kwijtraakt, of zijn inkomen als zzp’er ziet kelderen, zal het moeilijk genoeg krijgen. Maar anderen, die hun bankrekening nu zien groeien omdat ze weinig uitgeven aan dure vakanties of horeca- en theaterbezoek, zouden best kunnen nadenken over andere zinvolle manieren om hun geld te besteden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden