CommentaarEuropese Commissie

Von der Leyen heeft een sterk team maar moet opheldering geven over de zwakke plekken

Op één vlak heeft Ursula von der Leyen als aankomend voorzitter van de Europese Commissie hoe dan ook bonuspunten gescoord: haar ploeg bestaat voor vrijwel de helft uit vrouwen. En dat is ook logisch, het excuus dat er onvoldoende ervaring en kwaliteit onder vrouwen zou zijn, is allang achterhaald. Zo heeft onder anderen de Deense Margrethe Vestager haar sporen meer dan verdiend.

Ook Von der Leyens prioriteiten zijn verstandig. Aanpak van het klimaatvraagstuk, de digitalisering van de economie en het sociale beleid in Europa, zijn terreinen waarop de EU toekomstbestendig moet worden en de bevolking het beleid moet blijven steunen. Dat vereist afstemming tussen lidstaten en een goede naleving van afspraken, taken waarbij de Europese Commissie bij uitstek een voortrekkersrol kan vervullen. Drie ‘uitvoerende vicevoorzitters’ krijgen de macht om dat te doen.

Polen en Hongarije

Maar het Europees Parlement zal Von der Leyen en haar kandidaten over enkele weken toch uiterst kritisch moeten ondervragen. Bijvoorbeeld over de verminderde prioriteit die gesteld wordt aan de rechtsstaat en democratie in de lidstaten, een thema dat in de vorige commissie bij de ‘eerste vicevoorzitter’ Frans Timmermans was belegd. Hij had geregeld ruzie met Oost-Europese landen als Polen en Hongarije. In de nieuwe commissie wordt de Tsjechische Vera Jourova verantwoordelijk, onder de noemer waarden en transparantie. Zij is lid van de partij van de Tsjechische premier Andrej Babis, die mogelijk onterecht EU-subsidies opstreek en die geregeld met Hongarije en Polen optrok als er vanuit Brussel kritiek kwam op rechtsstatelijke ontwikkelingen in die landen. Ook wil Von der Leyen Laszlo Trocsanyi opnemen in haar ploeg (op uitbreiding), een Hongaar die als minister van justitie maatregelen doorvoerde om de macht van rechters in te perken en straffen introduceerde voor ngo’s die migranten helpen.

Buitengrenzen

De rol van Margaritis Schinas als commissaris voor het beschermen van de Europese levenswijze verdient eveneens kritische bevraging. De Griek moet zich bezighouden met de buitengrenzen, het vrij verkeer van personen binnen Schengen en de herkomstlanden van migranten. De impliciete boodschap van zijn functie: migratie bedreigt de Europese levenswijze en migratie moet vooral vanuit dat perspectief worden aangepakt. Dat is niet de goede focus, een goed migratiebeleid kan Europa juist versterken.

En zo zijn er wel meer vragen aan Von der Leyen. Ze heeft met Timmermans, Vestager en de Let Valdis Dombrovskis drie sterke rechterhanden, met goede prioriteiten, maar moet wel opheldering geven over de zwakke punten in haar team en beleidsplannen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden