Commentaar

Voetbal is kwetsbaar voor manipulatie, hou de financiering helder

In Europa worden voetballers vaker als handelswaar behandeld. Beeld ap
In Europa worden voetballers vaker als handelswaar behandeld.Beeld ap

Je zou het innovatie kunnen noemen. De poging van PSV en FC Twente om alvast een voorschot te nemen op de stijgende waarde van hun voetballers door belangen in hen te verkopen aan een investeerder, lijkt een nieuwe stap in de 'professionalisering' van de bedrijfstak. In de voetbalsector gaan miljarden om, de concurrentie tussen clubs is immens. Om daarin mee te kunnen, vooral op Europees niveau, is modern ondernemerschap nodig.

hoofdredactie

Internationaal timmeren zulke investeerders bovendien al flink aan de weg. In Zuid-Amerika, Spanje en Portugal hebben fondsen al veel spelers in portefeuille en spelen zij een substantiële rol bij transfers. Duidelijk is ook dat in Nederland voldoende voetballers rondlopen in wie deze 'derde partijen' geïnteresseerd kunnen zijn, ons land geldt nog steeds als broedplaats van talent.

Adam Maher (PSV)
Adam Maher, van wie PSV de helft van zijn economische waarde overweegt te verkopen, is slechts één van die talenten, zij het een heel groot talent. Maar aan dergelijke constructies kleven tal van bezwaren, hebben ook de internationale voetbalbonden Fifa en Uefa en de Nederlandse KNVB geconstateerd. Als niet glashelder is wie zeggenschap heeft over een speler, is ook niet helder wie invloed heeft op zijn prestaties en keuzes.

Voetbalwedstrijden zijn niet immuun voor manipulatie, bijvoorbeeld door goksyndicaten, zoals een recent onderzoek aantoonde. Als een speler niet vanwege zijn contract bij een club, maar omdat hij eigendom is van een derde partij niet vrij kan besluiten over zijn transfer, botst dat met Europees recht dat juist moest zorgen voor vrijer verkeer van voetballers. In Europa worden voetballers vaker als handelswaar behandeld.

Trouw publiceerde vorig jaar een verhaal over een Nigeriaanse jongen die met de belofte van een voetbalcarrière naar Europa was gelokt, financieel volledig afhankelijk was van zijn handelaar en uiteindelijk in Nederland enkele dagen als prostitué moest werken.

Dat verhaal maakte ook duidelijk dat zulke mensenhandelaren hier gelukkig moeilijk voet aan de grond te krijgen, maar dat in bijvoorbeeld België en vooral Frankrijk wel wordt geleurd met jonge Afrikanen die geheel onder controle staan van handelaren.

Handelingsvrijheid voetballers niet inperken
Constructies met investeringsfondsen vormen een minder eenduidige vorm van dwang. Maar dat laat onverlet dat wanneer de handelingsvrijheid van voetballers wordt ingeperkt, de eigendomsverhoudingen vertroebelen en duister wordt wie welke belangen heeft in welke speler, de deur naar misbruik en (wedstrijd)manipulatie wagenwijd opengaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden