Opinie

Voeding is te belangrijk om te korten op vergoeding diëtisten

Beeld colourbox

Goede voeding kan medicijngebruik en artsenbezoek verminderen. Waarom maken verzekeraars het de diëtist dan zo moeilijk?, vraagt orthomoleculair diëtist Yolanda Turksema zich af. 

Op 11 oktober kreeg minister Bruins van medische zorg het manifest Leefstijlgeneeskunde overhandigd. Ook de Vereniging Arts en Leefstijl bood in september de leden van de Tweede Kamer een handleiding aan hoe onder andere voeding medicijngebruik kan verminderen en voorkomen.

Het is daarom opvallend dat de diëtist, die de vertaalslag moet maken van kennis naar praktische uitvoering door patiënten, juist beknot wordt door de zorgverzekeraars, schrijft Yolanda Turksema, orthomoleculair diëtist. 

Door de voorwaarden in de contracten kunnen diëtisten hun werk niet meer goed uitvoeren. Zo worden telefonische consulten niet langer vergoed, net als rapportages aan en overleg met artsen. Juist als voeding wordt ingezet als therapie zijn dit cruciale zaken.

Het is goed om een helder beeld te hebben wat een diëtist doet. Deze beoordeelt de voeding in het licht van de klachten van de patiënt, lab-waarden en algeheel welbevinden. Op basis daarvan wordt de voeding aangepast. De patiënt gaat met de nieuwe kennis over voeding werken aan zijn eigen gezondheid. Daarbij moeten oude patronen doorbroken worden en nieuwe patronen eigen gemaakt. Wil men leefstijlgeneeskunde laten slagen, dan is een belangrijke taak dus weggelegd voor de diëtist.

Boutjes en moertjes

Wat maakt voeding zo belangrijk voor de gezondheid? Het menselijk lichaam functioneert bij de gratie van allerlei chemische processen. Om die processen juist te laten verlopen, moeten de juiste voedingsstoffen in juiste hoeveelheden beschikbaar zijn. Tekorten en disbalansen geven gezondheidsproblemen.

Vergelijk het lichaam met een auto. Deze­ rijdt ook niet op benzine alleen, er zijn olie en koelvloeistof nodig en allerlei boutjes en moertjes moeten aangedraaid zijn. De benodigde stoffen krijgen wij in lage doseringen binnen middels ons voedsel. Als we al die voedingsstoffen regelmatig consumeren, kan de patiënt zich een stuk beter gaan voelen en kunnen lab-waarden zoals van cholesterol en bloedsuiker verbeteren.

De voordelen voor de zorgverzekeraars zijn groot als zij willen investeren in gebruik van een gezonde voeding. Het gevolg van ‘beter voelen’ en van minder medicatie is dat patiënten minder bezoeken aan de arts hoeven te brengen. Dit zou een wereld van verschil maken op de werkdruk van de toch al overbelaste (huis)arts. Tevens zullen de medicijnkosten dalen.

Minder lange wachttijden 

Er zijn meer financiële en ethische redenen om steviger in te zetten op voeding. Bij medisch onvoldoende verklaarde klachten, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), doorloopt de patiënt vaak het hele scala aan diagnostiek. De arts weet vaak dat meer diagnostiek niets gaat opleveren, maar komt de patiënt tegemoet in zijn zoektocht naar een oorzaak voor zijn klachten. Er is dus feitelijk sprake van medisch zinloos onderzoek.

De patiënt komt pas na al deze diagnostiek bij de diëtist, die voeding therapeutisch inzet en met zijn leefstijl aan de slag gaat. Niet zelden voelt de patiënt zich na enkele weken anders eten beter en verbeteren de lab-waarden. Eerdere inschakeling van de diëtist kan bijdragen aan minder lange wachttijden voor diagnostiek.

Het eerder inzetten op voeding als therapie heeft als voordeel dat de patiënt minder intern onderzoek in zijn lichaam hoeft te ondergaan, er minder inbreuk wordt gedaan op zijn lichamelijke integriteit én hij sneller geholpen is. De diëtist streeft er namelijk naar om binnen een week de patiënt te woord te staan en te voorzien van een passend voedingsadvies.

Met het oog op deze argumenten is het opmerkelijk dat zorgverzekeraars het voor de deskundigen moeilijk maken hun werk naar behoren uit te voeren.

Lees ook: 
Artsen en patiënten pleiten voor de leefstijlgeneeskunde: ‘Pillen lossen niet alles op’

Artsen vertrouwen vaak op medicijnen, terwijl een gezonde leefstijl soms beter werkt om patiënten te genezen. Minister Bruins krijgt daarom een ‘manifest leefstijlgeneeskunde’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden