null

OpinieGriekse kampen

Vluchtelingenkinderen dan maar zelf ophalen? Zo simpel is dat niet

Zomaar vluchtelingenkinderen ophalen uit Griekenland is zo simpel nog niet, schrijft Peer van der Helm, lector residentiële jeugdzorg aan de hogeschool Leiden en bijzonder hoogleraar onderwijs en zorg aan de Universiteit van Amsterdam.

Lex Goudswaard en Martin op ’t Land schrijven dat ze zelf wel vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen gaan halen als de overheid niet in staat blijkt dat te doen (Opinie, 11 maart).

Als betrokken burgers in de gemeente Houten, hopen zij de impasse te doorbreken. De opvang van alleenstaande kindvluchtelingen willen ze financieren met een particulier fonds.

“Het fonds zal worden gevuld met donaties van burgers, bedrijven, kerken en maatschappelijke organisaties. Door geen gebruik te maken van overheidsgeld, gaat de opvang niet ten koste van investeringen in zaken als woningbouw, banen, zorg of onderwijs. Er is dus geen sprake van ‘voordringen’, een vaak gehoord en vanuit een bepaald perspectief te begrijpen argument tegen de komst van vluchtelingen.”

Twee ton per kind

De auteurs becijferen dat ze de kinderen verantwoord kunnen opvangen voor twee ton per kind. Een simpele oplossing en nog sympathiek ook.

Maar in de werkelijkheid zijn oplossingen in de jeugdzorg zelden simpel. Ze hebben vaker het karakter van wicked problems: problemen waarvoor niet één goede oplossing is en sommige oplossingen zelfs schade veroorzaken. Van alle details met de vluchtelingenkinderen ben ik niet op de hoogte, maar ik vermoed dat het niet alleen onwil is, dat het niet lukt om die kinderen daar weg te halen, zoals sommige briefschrijvers denken. Dit is ook een complexe juridische, psychologische en morele werkelijkheid.

Broertjes en zusjes

Ik noem er een paar: van wie zijn deze kinderen en onder welke juridische titel mogen we ze hierheen halen? Wat zeggen hun ouders daarvan, als we die al weten op te sporen, en hun broertjes en zusjes en andere familie? Wie komt hier wel en wie niet? Wat willen deze kinderen zelf? Misschien willen ze wel niet naar Nederland komen, maar naar Engeland, omdat ze daar familie hebben. En wat te doen als achter deze kinderen gewetenloze mensenhandelaars blijken te zitten?

Dat gebeurt vaak. Er verdwijnen jaarlijks circa 450 minderjarige alleenstaande kinderen in ons land. De Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar maakt zich er terecht boos om.

En wat als die kinderen dermate getraumatiseerd zijn dat opvang geen twee ton, maar twee miljoen kost? Dat is niet overdreven, ik kom in de praktijk vaak zorgkosten voor ernstig getraumatiseerde kinderen tegen die meer dan een half miljoen per jaar bedragen. Allemaal vragen die niet zouden moeten verhinderen dat deze kinderen bij ons een warm nest krijgen, maar wel aangeven dat de werkelijkheid niet eenvoudig of snel op te lossen is.

Gelukkig hebben we de stichting Nidos (jeugdbescherming voor vluchtelingen) en de stichting Vluchtelingenwerk Nederland die hun uiterste best doen om een weg te vinden uit deze ingewikkelde werkelijkheid, en die middelen hebben om oplossingen te zoeken als het allemaal tegenzit, want dat zit het bijna altijd.

Seksueel misbruikt

Ook ik maak mij zorgen, omdat ik uit de praktijk van de jeugdzorg weet wat het betekent voor een kind om op zo’n jonge leeftijd ernstig getraumatiseerd te raken. Veel vluchtelingenkinderen zijn seksueel misbruikt. Dat draag je de rest van je leven met je mee, ze worden depressief en gaan zichzelf beschadigen. Sommigen overleven het alsnog niet.

Ik stel voor dat we uit protest tegen de onmenselijke omstandigheden voor kinderen en volwassenen in de opvangkampen in Griekenland en de trage gang van zaken massaal een donatie doen aan stichting Vluchtelingenwerk Nederland (www.vluchtelingenwerk.nl/steun-ons) onder vermelding van ‘geen kinderen in kampen’.

Deze kinderen hebben ook recht op een warm nest, de juiste zorg, opleiding en een fijn leven. Daarom vragen we de stichting Vluchtelingenwerk Nederland nog een keer massaal op de deur van onze overheid te bonzen.

De eerste donatie is binnen, wie volgt?

Lees ook:

Dan halen we de kinderen wel zelf uit Griekenland op

Kabinet en Tweede Kamer doen niets. Daarom gaat een groep inwoners van Houten zelf alleenstaande kinderen uit Griekse kampen ophalen, aldus Lex Goudswaard en Martin Op ‘t Land, de initiatiefnemers van het Houtens Burgerinitiatief Opvang kindvluchtelingen zonder overheidsgeld. Met particuliere bijdragen willen ze deze opvang in pleeggezinnen financieren.

Amper jonge alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland opgehaald, wel gezinnen

Het kabinet haalt slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Wel komen er meer kwetsbare gezinnen met kinderen deze kant op dan eerder was afgesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden