null Beeld Trouw
Beeld Trouw

OpinieSyrië

Vluchtelingen terug naar Syrië? Het is er nog lang niet veilig genoeg

Somer Al Abdallah

Denemarken probeert Syrische vluchtelingen terug te sturen naar hun land van herkomst. Enkele Nederlandse partijen riepen op om dit voorbeeld te volgen. Maar de omstandigheden in het land van Assad zijn nog steeds erbarmelijk, stelt Somer Al Abdallah, uit Syrië afkomstig en redacteur bij de NTR en bij RFG magazine.

In reactie op Hegel zei Karl Marx op een dag: “De geschiedenis herhaalt zich twee keer, de eerste keer als tragedie en de tweede keer als farce”. Afgelopen woensdag won Assad de presidentsverkiezingen met 95 procent van de stemmen, een nog grotere overmacht dan bij de vorige verkiezingen van 2014. Toen kreeg hij 88,7 procent.

Vorige week stak Assad opnieuw zijn middelvinger op naar de wereld. Hij voelt dat hij nu sterker is dan in 2014 en negeert het gebrek aan internationale erkenning van de verkiezingsresultaten.

In zijn winnende toespraak op 28 mei beschuldigde hij zijn tegenstanders ervan vijanden van het vaderland en huurlingen te zijn. De meesten van hen zijn inmiddels vluchtelingen. Toch probeert Denemarken ze nu terug te sturen naar de guillotine van Assad. Enkele Nederlandse partijen riepen op het voorbeeld van Denemarken te volgen. Het argument is dat Syrië, met name Damascus en omliggende gebieden, veilig werd nadat regeringstroepen de gewapende oppositie en terroristische organisaties uit dat gebied hadden verdreven.

In de rij voor brood

Ondanks de relatieve rust en stabiliteit van de gevechtsfronten worden Syriërs vandaag geconfronteerd met een vijand die niet minder woest en verschrikkelijk is. Zo’n 90 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Mensen staan urenlang in de rij voor brood, dagen voor een paar liter benzine of andere dagelijkse levensbehoeften.

Iedereen die ik in Syrië vraag naar de terugkeer van vluchtelingen, bespot mijn vraag. Waarnaar keren ze terug? Een vriend die jaren geleden uit het leger is ontsnapt en in Damascus ondergedoken zit, vertelt me over de tragische omstandigheden in de hoofdstad. Iedereen die hij kent, ook hij, wil het land verlaten. Niemand durft kritiek te uiten op de corruptie bij de overheid. De controle van de veiligheidstroepen is erger dan jaren geleden. Kinderen zoeken dagelijks in de vuilnisbak naar voedsel.

Volgens een onderzoek dat in 2019 is vrijgegeven door The United Nations Institute for Training and Research (Unitar), zijn er steden waarvan grote delen zijn verwoest. Aleppo zit op de troon van die steden, gevolgd door de regio Damascus, waar Thierry Baudet vluchtelingen naar terug wil sturen.

Een elektrische afrastering rond Syrië

Het is cynisch om te zeggen dat Syrië veilig is voor de terugkeer van vluchtelingen. Cyprus kondigde op 21 mei aan getuige te zijn van een ‘noodtoestand’ vanwege een ‘dagelijkse golf’ van Syrische immigranten die asiel zoeken. Het deed ook een beroep op de Europese Unie om hulp. Deze vluchtelingen komen over zee aan vanuit de haven van Tartus, die onder het gezag van het Syrische regime staat, en trekken naar de Griekse kant van het eiland. Ongeveer vierduizend asielaanvragen zijn sinds begin dit jaar afgewezen vanwege het gebrek aan capaciteit om meer vluchtelingen op te vangen.

Dit betekent dat alle maatregelen die moeten voorkomen dat de vluchtelingen Europa bereiken, geen vruchten zullen afwerpen zolang de reden die hen ertoe bracht hun thuisland te verlaten, blijft bestaan. Misschien moet Europa een elektrische afrastering rond Syrië slaan om te voorkomen dat zijn inwoners ervoor vluchten.

Wilt u echt dat de Syrische vluchtelingen terugkeren? Dan moet er zware druk op Assad worden uitgeoefend om de militaire en veiligheidsinstellingen te herstructureren. Politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten. En natuurlijk moet werk worden gemaakt van de strijd tegen corruptie.

Compenseren van de slachtoffers en nabestaanden

Iedereen zegt dat de oplossing in Syrië een politieke oplossing is. Nou, dat is waar. Maar een politieke oplossing kan niet worden bereikt zonder overgangsjustitie, inclusief het vervolgen van de daders en het compenseren van de slachtoffers en nabestaanden.

Als dit alles is bereikt, garandeer ik u dat veel Syriërs niet zullen wachten tot Thierry Baudet hun vraagt terug te keren.

Lees ook:

Rasha Keirout (38) kreeg een verblijfsvergunning, maar moet van Denemarken nu toch terug naar Syrië. ‘Damascus is veilig’

Denemarken wil als eerste Europees land gevluchte Syriërs gedwongen terugsturen, omdat de situatie in delen van Syrië veilig zou zijn. Vooral vrouwen worden getroffen door dit besluit

Assad ziet Syriërs graag terugkeren, maar kan dat wel? ‘Zodra ik terugga, word ik gearresteerd.’

De Syrische president Bashar al-Assad acht de tijd rijp dat Syrische vluchtelingen na tien jaar burgeroorlog terugkeren naar hun thuisland. Sommige Europese lidstaten nemen het in overweging. Maar Syriërs in Nederland vrezen een terugreis. Ze zien het vaak misgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden