null Beeld

Commentaar

Vliegen wordt weer een luxeproduct

Redactie Trouw

Het sprookje van goedkoop vliegen lijkt voorbij, een ticket zal en moet duurder worden.

Vliegen is niet goedkoop, en dat is het ook nooit geweest. Tenminste, als de kosten van arbeid, geluid en milieubelasting eerlijk zouden worden doorberekend. Dan zou het onmogelijk zijn om een vliegticket naar Nice voor 55 euro aan te bieden, terwijl dezelfde rit met auto of trein al drie tot vier keer duurder is.

Mede dankzij al die goedkope tickets is de Nederlander één van de meest reislustige burgers ter wereld. Afgelopen mei reisden er alweer 5,2 miljoen via Schiphol naar het buitenland, bijna evenveel als voor de coronapandemie.

De problemen in de meivakantie liggen echter nog vers in het geheugen. Schiphol had niet gerekend op de enorme opleving van het aantal reizigers, met als gevolg chaotische taferelen met urenlange rijen en reizigers die hun bagage niet kwijt konden. De Schiphol kampt met een tekort aan arbeidskrachten, vooral vrachtafhandelaars. Die zijn lang zwaar onderbetaald in de concurrentiestrijd van Schiphol met andere luchthavens.

De verontwaardiging was groot en algeheel

De algehele verontwaardiging was groot. In de Tweede Kamer werd zelfs gesuggereerd het leger in te zetten, alsof deze ramp was te vergelijken met de Limburgse wateroverlast in 2021. Schiphol-ceo Dick Benschop moest in de Kamer op het matje komen en kreeg bijna de rode kaart, omdat hij de chaos niet had voorkomen. Vliegen lijkt intussen bijna een basisbehoefte van de Nederlander.

Schiphol zet alles op alles om eenzelfde chaos komende zomer te voorkomen, ook al is het tekort aan personeel niet opgelost. Een uiterst nerveuze Benschop kondigde daarom afgelopen week aan dat het aantal vluchten vanaf de luchthaven in juli omlaag zal moeten. Hij excuseerde zich bij voorbaat voor de overlast.

Opnieuw is er grote verontwaardiging. Vliegmaatschappijen en reisbureaus moeten geplande reizen afzeggen of omboeken. Schiphol kan miljoenenclaims tegemoet zien. Zelfs de Consumentenbond overweegt een massaclaim namens gedupeerde reizigers.

Er zijn er genoeg alternatieve vakanties te bedenken

Natuurlijk, het is vervelend voor reizigers om vlak voor de vakantie te horen dat hun geboekte reis niet doorgaat. Maar met een beetje creativiteit zijn er genoeg alternatieve vakanties in Europa te bedenken.

Die creativiteit zullen reizigers de komende jaren nodig hebben. Want vliegen wordt sowieso duurder. Het kabinet werkt aan maatregelen om het aantal vluchten vanaf Schiphol te beperken vanwege de geluidsoverlast, de klimaateffecten en de beperkte ruimte voor woningbouw. Daardoor stijgt de reële ticketprijs. Het is misschien wel een goed moment om die realiteit onder ogen te zien: voor mensen met een middenin­komen wordt vliegen weer een luxeproduct.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden