null Beeld

Lezersreacties

Vincent Janssen is een aanwinst voor Oranje

Redactie Trouw

Moeten wij ook niet een Farmers’ Market?

De CO2-uitstoot van cashewnoten is hoog, laat Robin van Wechem (Duurzaamheid & natuur, 14 juni) zien: geoogst in West-Afrika, gepeld in India of Vietnam, bewerkt en verkocht in Europa. In de Verenigde Staten is er in vele plaatsen een uitgebreide wekelijkse markt waar lokale producenten hun waren verkopen: de Farmers’ Market. Alles is daar vers en er is minimale uitstoot. Zou dat niet een stap in de goede richting zijn voor ons?

Giselle de Nie, Laren (NH)

Aanvaller Vincent Janssen is een aanwinst voor Oranje

Het oog van de bondscoach en zijn assistenten: Vincent Janssen laat zien dat hij een versterking in het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Wales is. Alle criticasters zijn hierbij de mond gesnoerd over deze speler, die al eerder zijn kwaliteiten toonde. Opgevist uit een vijver van het helderste water.

Herman Klaassen, Driebergen

Amalia koos niet om kroonprinses te worden

Lezer Ron Keet (‘Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland’, 15 juni) beweert dat Amalia zelf voor haar functie als kroonprinses heeft gekozen, maar dat is niet zo. Ze was bij haar geboorte het oudste kind van de troonopvolger en is nu het oudste kind van de koning. Een manier om onder die functie uit te komen is te trouwen zonder toestemming, en misschien zijn er andere mogelijkheden.

Carolien van Grinsven, Amsterdam

Boeren voelen zich terecht bedreigd

Voortdurend lees ik over het al dan niet vrijwillig uitkopen van boerenbedrijven bij natuurgebieden. Boeren voelen zich terecht bedreigd, omdat er geen perspectief geboden wordt. In plaats van uitkopen zou het moeten gaan over omscholing naar natuur inclusieve landbouw. Permacultuur, voedselbossen en moderne vormen van gemengde biologische bedrijven zijn voorbeelden van concrete alternatieven.

Dirk Oostelaar, Meteren

De toekomst ligt in kleiner boeren en ruimhartig compenseren

Wat een verschrikkelijke berg boter heeft de politiek op haar hoofd. En hoezeer ben ik het met Vollenbroek en Van Arnhem (Opinie, 16 juni) eens. De toekomst ligt in kleinere bedrijven, diversificatie, sanering en ruimhartige compensatie.

John de Lange, Onderdendam

Laat die tractoren op het Zandvoortcircuit rondrijden

Beter dan een protest op het Malieveld is een protest op de kwetsbare Veluwe. Nog indrukwekkender zou het zijn als al die tractoren eens een rondje gingen rijden op het circuit van Zandvoort.

Thea van der Werf-Feenstra, Hattem

Als de waterbalans zodanig was verstoord, was er al een plan geweest

Koos Dijksterhuis (Duurzaamheid & natuur, 16 juni) noemt de planten die worden bedreigd door de verstoorde stikstofbalans. Als stikstof nou water zou zijn, was er dan niet allang een ingrijpend deltaplan?

Joop van Putten, Zwolle

Toon daadkracht in de stikstofcrisis

Momenteel reizen wij door Griekenland. Het land waar een paar jaar geleden draconische maatregelen zijn genomen op aandringen van de EU. Eisen waarvan VVD en CDA voorstander waren. Eisen die de bestaanszekerheid en leefbaarheid van zo’n beetje elke Griek zwaar troffen. Nu staan we in ons land voor een noodzakelijke zware beslissing inzake stikstof. Toon dezelfde daadkracht. Schep geen valse hoop dat toekomstige innovaties de oplossing bieden. En geef boeren inderdaad de steun om de slag te maken.

Marijke Verstappen, voorheen Doesburg, nu reizend

De meeste thuiskoks hebben geen tijd voor dit soort recepten

Wat moet ik met het recept Sjoeroe (Trouw, 15 juni)? Op zoek naar gedroogde hibiscus die acht uur moet trekken? Jammer dat de meeste recepten in Trouw voor de thuiskok met een baan en kinderen onhaalbaar zijn.

Annelou Oorthuys, Scheveningen

Economische groei loopt tegen haar grenzen aan

In haar voorspelling voor de arbeidsmarkt is De Nederlandsche Bank (Trouw, 14 juni) stellig: “Er is veel te veel werkgelegenheid, wereldwijd en dus ook in Nederland.” De theorieboekjes over economie vertellen over de talloze soorten werkloosheid, maar niet over te veel werkgelegenheid in gelijktijdig alle sectoren. Dat is een nieuw fenomeen. De productiefactor kapitaal is in de afgelopen dertig jaar door globalisering en oceanen van goedkoop geld monstrueus gegroeid. De productiefactor arbeid kan de vraag niet meer bijbenen. We waren gewaarschuwd: decennialange arbeidsmigratie van arme naar rijke landen was een teken aan de wand. De economische groei loopt tegen haar grenzen aan: verzwakking, woekering en uitval in tal van functies. Dat krijg je als je onbeperkt groei blijft nastreven.

Foppe van Dijk, Monnickendam

Je kunt baby's meer leren dan je denkt

Je kind van nog geen jaar uit de luiers helpen, kan dat (de Opvoedvraag, 15 juni)? Er kan nog veel meer. Wanneer baby’s ruimte, aandacht, liefde en humor ervaren, kan er nog veel meer dan op het potje gaan. Als een kind niet naar de crèche moet en dientengevolge allerlei dingen móet doen, kan het lekker spelen en ontspannen op het potje gaan. Het hoeft geen obstipatie te ontwikkelen, omdat er tijd is voor de dagelijkse behoeften. Zo krijgen kinderen positieve ervaringen mee, doordat ze met aandacht iets leren van de ouders. Als ze ouder worden en naar school gaan, hebben ze de ervaring opgedaan om van andere mensen iets te leren en daar plezier aan te beleven.

Evamarion Scherrewitz, Almere

Eindeloze prijsspeculaties veroorzaken armoede

Wat mij verbaast is dat niet of nauwelijks gesproken wordt over de speculanten. Die kopen graan, olie en gas op dat ze niet nodig hebben, alleen om er winst mee te maken. Soms worden partijen tientallen malen gekocht en met winst doorverkocht voor ze bij de consument terechtkomen. Is het kapitalisme zo heilig dat daardoor mensen armoede en honger mogen lijden en sterven?

Franz Bonsema, Amsterdam

Laat jong schaaktalent aan het woord

Graag sluit ik me aan bij het pleidooi van Luuk Lodder (Opinie, 13 juni) voor een schaakpuzzel. Nog meer bepleit ik weer een zaterdagse schaakrubriek in Trouw. Waarom zullen we achterblijven bij de NRC, de Volkskrant en de Telegraaf? Daar schrijven Hans Ree, Gert Ligterink en Hans Böhm. Ze zijn alle drie van mijn generatie, ik was Nederlands schaakkampioen in 1972. Waarom in Trouw niet de jonge opkomende generatie aan het woord gelaten? Zoals de gebroeders Van Foreest. Jorden en Lucas zijn net in de twintig, staan sterk op de wereldlijst en zijn beiden alweer ex-kampioen van Nederland. Laat ze om beurten de rubriek schrijven, eventueel met schaakzusje Machteld.

Coen Zuidema, Alphen aan den Rijn

Jammer dat ‘opoe’ in onbruik raakt

Wat een leuke taalrubriek over oma’s en grootmoeders (‘Oudoma, overoma en opoe’, Achterop, 15 juni). Bij mijn Overijsselse familie ging het rijtje als volgt: moeder, oma, opoe. Iedereen in de familie noemde onze overgrootoma (in correct taalgebruik dus overgrootmoeder) ook echt Opoe. Haast jammer dat het woord in onbruik raakt, ik vind het een mooie en lieve naam voor een overgrootmoeder.

Astrid Hamberg, Utrecht

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden