null Beeld

OpinieCommentaar

Vier jaar Trump is meer dan genoeg

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Donald Trump tot schrik van velen - niet in de laatste plaats die van hemzelf - onverwacht president werd van de Verenigde Staten. Wat zou deze vastgoedhandelaar-die-reality-tv-ster werd, en die als woordvoerder van boze ‘vergeten’ mensen in het Witte Huis belandde, met die machtige positie doen?

Na vier jaar kunnen we in ieder geval één ding vaststellen: nooit eerder kwam er zoveel drama uit Washington. Trump vatte het presidentschap in de eerste plaats op als een voortzetting van zijn leven als tv-ster, met aandacht, ophef en kijkcijfers als bakens voor zijn optreden. Om die trits te garanderen vuurde de president een onophoudelijk salvo tweets de wereld in, met een inhoud die in vier jaar steeds feitenvrijer en opruiender werden. Daar kwamen beleidsmaatregelen en presidentiële decreten bij die vaak even radicaal als ondoordacht waren. Wie herinnert zich nog een van Trumps eerste besluiten: het sluiten van de grenzen voor mensen uit een aantal islamitische landen en de chaotische taferelen die volgden op Amerikaanse vliegvelden? Het kostte het Amerikaanse comedyprogramma The Daily Show weinig moeite om een top 100 van Trump-schandalen samen te stellen, die onder een normale president stuk voor stuk voor grote, langdurige ophef zouden hebben gezorgd maar bij Trump vaak al snel weer vergeten werden. Soms zijn ze zo bizar dat je er inderdaad om moet lachen: de plannen om Groenland van Denemarken te kopen bijvoorbeeld. Of de ‘liefdesbrieven’ die Trump van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zei te hebben ontvangen.

Onder Trump is het ondenkbare werkelijkheid geworden

Maar ook deze kwesties tonen welbeschouwd Trumps donkere wereldbeeld: voor hem is alles te koop, ook Groenland, moraal doet er niet toe: zie de amicale houding tot mensen als Kim-Jong-un, zie zijn nauwverholen steun aan extreemrechtse groepen in Amerika. Zie ook hoe hij Oekraïne probeerde om te kopen om tegenstander Biden in een kwaad daglicht te stellen.

Trump heeft in zijn jaren aan de macht de pijlers waarop de Amerikaanse democratie is gebouwd - de waardigheid van het presidentiële ambt, de scheiding der machten, de controlerende functie van de journalistiek - verder ondermijnd. Dat hij nu bij voorbaat de uitslag van de verkiezingen in twijfel trekt als hij niet wint, is daar een culminatie van. Onder Trump is het ondenkbare werkelijkheid geworden: we moeten ons zorgen maken over de vraag of er in de VS een vreedzame machtsoverdracht zal plaatsvinden. De schade zal, ook als Trump verliest, niet zomaar verdwenen zijn. Maar het maakt het wel des te prangender dat de Ondermijner-in-Chief zijn sloperswerk niet langer kan voortzetten. Vier jaar Trump is meer dan genoeg.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden