COMMENTAAR

Videohulp in het voetbal is een succes - maar de Var is ook maar een mens

De Amerikaanse scheidsrechter Mark Geiger checkt de videobeelden tijdens Zuid-Korea-Duitsland. Hij besloot tot het toekennen van een goal voor Zuid-Korea. Beeld AP

De nationale voetbalelftallen van België, Engeland, Frankrijk en Kroatië gaan uitmaken wie komende zondag in Moskou de 18-karaats Fifa-wereldbeker mee naar huis mag nemen, maar nu al kan de balans worden opgemaakt over de vernieuwing die de wereldvoetbalbond doorvoerde op het WK-voetbal in Rusland.

De Var, de video assistent referee, maakte veel discussie los in de conservatief bestuurde voetbalwereld totdat eindelijk op dit toernooi werd begonnen met de videobeelden om de scheidsrechter in het veld bij te staan.

Wonderlijk lang is daar in het voetbal mee gewacht en nog steeds is in de meeste voetbalcompetities de inzet van de Var geen uitgemaakte zaak. Terwijl bij rugby, cricket, tennis, hockey, volleybal en bij typisch Amerikaanse sporten al jarenlang technische hulp van camera’s buiten de lijnen wordt ingeroepen wanneer in het veld twijfel of discussie bestaat over een besluit van de scheidsrechter. De ervaringen in die andere sporten drongen blijkbaar maar langzaam door tot in de bestuurskamers van de voetbalwereld.

Beeld REUTERS

Al moet wel worden toegegeven dat zich op een voetbalveld nu eenmaal heel andersoortige situaties voordoen dan bij de meeste sporten die voor de videoassistentie kozen. Bij tennis gaat het bij een omstreden scheidsrechterlijke beslissing uiteindelijk om de vraag of die bal in of uit was, in het hockey bepaalt de videocamera meestal simpelweg of de bal wel of niet tegen een voet van een speler is gekomen en of er dan wel of niet een strafcorner moet volgen.

Zwart-witsituaties

Dat zijn vrij eenvoudige zwart-witsituaties. Terwijl in het voetbal de scheidsrechter veel meer beslissingen neemt in een grijs gebied: handsballen in het strafschopgebied of struikelpartijen van spelers kunnen verschillend worden beoordeeld en zelfs bij de videobeelden die de extra scheidsrechter buiten het veld bekijkt kan er twijfel blijven bestaan. De voetbalscheidsrechter krijgt hulp, maar uiteindelijk is de Var ook maar een mens. Honderd procent zekerheid kan het systeem bij voetbal niet in alle gevallen geven – zoals de camera bij tennis dat wel kan.

Dat neemt niet weg dat de videohulp voor de scheidsrechters tijdens dit WK een succes is gebleken. Het spel wordt er eerlijker door. En al is de jammerlijke voetbaltraditie van scheldende spelers er niet mee uitgebannen, toch viel door de Var iets te merken van een betere acceptatie van scheidsrechterlijke beslissingen. Wellicht dat het systeem in de toekomst kan bijdragen tot meer broodnodig respect op de voetbalvelden.

De KNVB heeft een goed besluit genomen om in het nieuwe seizoen van de eredivisie de scheidsrechters te hulp te schieten met dit soort videoassistentie.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Alle commentaren zijn terug te vinden in dit dossier

Lees ook:

Nu is de videoscheidsrechter zélf voer voor discussie

Hij zou het voetbal eerlijker moeten maken. Maar op de beslissingen van de videoscheidsrechter valt nog heel wat af te dingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden