null Beeld
Beeld

Lezersreacties

Vertrouwen Nederlanders zichzelf nog wel?

Redactie Trouw

Vertrouwen

Het vertrouwen in onze regering is sterk gedaald de afgelopen coronatijd. Het Nederlandse volk oordeelde: te traag, te onrechtvaardig, te streng, te laks, te weinig visie en ga maar door. Is ook gemeten hoe hoog het vertrouwen van het Nederlandse volk in het Nederlandse volk is: te weinig discipline, te veel pseudo-wetenschappers, te veel slimmeriken die de regels omzeilen, te veel kerngezonde mensen die het virus toch niet krijgen, te veel ongeïnteresseerden, te veel die ‘wel klaar zijn met het virus’ en ga zo maar door. De uitslag kan heel verhelderend zijn.

Hielke Martini Drachten

Nirvana

Is er geen belangrijker nieuws dan een popband, vraagt een lezer zich af (Lezersreacties, 26 november). Ik heb genoten van het Nirvana-artikel op pagina 3 (Trouw, 25 november) en het legendarische concert meteen op YouTube bekeken. Even weg van al het overdadige coronanieuws.

Henk Zuiderveen Delfzijl

Rode kaart

Arjan Oldenbeuving (Lezersreacties, 26 november) pleit voor het invoeren van een rode kaart in de Tweede Kamer. De eerste rode kaart had mijns inziens uitgedeeld moeten worden in 2009. De uitspraak die Kamervoorzitter Gerdi Verbeet toen liet passeren, de kopvoddentax-opmerking van Geert Wilders, staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Haar verdediging toen was: “Juist om de burger aan te spreken kiezen sommige Kamerleden voor het doen van bepaalde uitspraken. Dat is hun eigen persoonlijke keuze en verantwoordelijkheid.” Wat die persoonlijke verantwoordelijkheid kan aanrichten, zien we nu.

Lottie van Zwol Hattem

Factcheck

Na de uitwassen in met name de Tweede Kamer de afgelopen tijd, lijkt het me zinnig een procedure voor factcheck te introduceren. Te beheren door het presidium. We horen steeds: alles mag gezegd worden op grond van de vrijheid van meningsuiting en dat geldt in het parlement nog sterker dan daarbuiten. Nu lijkt het me prima als iedereen een eigen mening heeft, maar iedereen zijn eigen gelijk: dat kan niet. Nog kwalijker wordt het als Kamerleden stellingen betrekken en zaken verkondigen die apert onjuist zijn. Om dat aanzwellende fenomeen te dempen stel ik voor om middels een groot ‘scorebord’ steeds inzichtelijk te maken welke inbreng onjuistheden bevat.

Ies van Golen Duivendrecht

Tussentijdse verkiezingen

Eerst uitvoerige aandacht in Trouw voor de gemeentelijke tussentijdse verkiezingen, maar over de uitslag geen woord. Erg vreemd, of was de uitslag niet interessant? De lokale partijen en het CDA hebben het goed gedaan.

Ad Veenhof Maastricht

Kinderprik

Ik ben het eens met het artikel ‘Vaccineer kinderen niet om groepsimmuniteit te bereiken’ (Opinie, 24 november). Het zijn niet die jonge kinderen die de ziekenhuisbedden bezet houden, maar de oudere ongevaccineerden. Nog een reden om die jonge kinderen niet te laten vaccineren zijn de mogelijke latere bijwerkingen. De jongeren die nu gevaccineerd moeten worden, moeten later onze economie in stand houden. Als het vaccin niet goed zou zijn en ze niet meer in staat zijn om de economie draaiende te houden, zou dat een nieuwe crisis veroorzaken. De jongere kinderen hebben geen voordeel van het vaccin en ouderen hebben een zorgplicht richting de jongeren.

Phébe van den Bos (15) Bruinisse

Stevo Akkerman

Stevo Akkerman verwoordt in zijn column (Trouw, 26 november) treffend de dilemma’s die spelen rond de pandemie. Het kost even een paar keer lezen voordat men écht alle aangesproken aspecten bevat. Maar dan realiseert men zich hoe treffend dit complexe probleem is weergegeven. Chapeau.

Rik Ernst Moordrecht

Inez van Dullemen

Een mager blokje aan de onderkant ter ere van het overlijden van schrijfster Inez van Dullemen. Dagblad Trouw zou pagina’s tekort moeten komen om haar oeuvre te eren. Behalve de genoemde Jan Campertprijs staat haar vitrine vol met andere literaire zilveren bokalen. Haar taalrijkdom zou een heerlijk en gezond menu zijn voor alle middelbare scholieren, en met name voor de docenten Nederlands.

Herman Klaassen Driebergen-Rijsenburg

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden