null

OpinieCoronacrisis

Verspil geen tijd aan een kabinetsformatie, maar krijg eerst dat virus onder controle

Om het virus te bestrijden moet een krachtdadige coalitie aan het roer staan. Laat het huidige kabinet, dat al kan rekenen op een groot draagvlak, daarom doorgaan, zegt politicoloog Max van Duijn.

Max van Duijn

Corona domineert het publieke debat – helemaal nu we te maken hebben met een tweede golf van besmettingen. In feite zijn de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer een referendum over de vraag hoe de politiek met corona om moet gaan. Een strijd waarbij de coalitie kan rekenen op veel draagvlak: al maanden zien we grote steun en vertrouwen in de maatregelen.

In de meest recente peiling van ‘EenVandaag’ staan de regeringspartijen op 78 virtuele zetels. We kunnen dus rustig stellen dat het kabinet voldoende steun geniet om ook na de verkiezingen door te gaan. Desnoods als minderheidskabinet. En dat is relevanter dan ooit.

Het virus eist alle aandacht op

Door corona is een ellenlange formatie, zoals in 2017, onhoudbaar geworden. Ons land kan niet zonder kabinet. Er moet een daadkrachtige coalitie aan het roer staan om het virus te blijven bestrijden. Daarnaast zou een nieuwe regering naar de kiezer toe niet eerlijk zijn: pensioenen, immigratie, klimaat – het staat allemaal in de schaduw van het coronabeleid. Je kan de kiezer op die gebieden weinig beloven, het virus eist alle aandacht op.

Het kabinet moet eerst zijn taak afmaken: corona onder controle krijgen en ons land door de crisis loodsen. Een crisis die veel langer gaat duren dan we eerst dachten. Een vaccin lijkt in aantocht, maar misschien moeten we toch nog lang mondmaskers blijven dragen en ons aan andere maatregelen houden.

Laten we uitgaan van twee jaar waarin corona de politiek zal blijven domineren. En dat vereist actie. Waarom dan zouden we dan kostbare tijd verspillen aan een politiek spel van formatie, als de huidige coalitie ook gewoon door kan?

Nieuwe verkiezingen

Na die twee jaar kunnen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven om de bevolking een echte kans te geven over de politieke koers te oordelen. Dan kunnen we het weer hebben over belastingen, immigratie of klimaat.

Rond deze tijd publiceren politieke partijen hun kandidatenlijsten en partijprogramma’s voor de komende jaren. Maar ook zouden ze antwoord moeten geven op de vraag hoe het na de verkiezingen verder moet. Laat dat antwoord zijn dat de huidige coalitie verder gaat, dat er geen kostbare tijd wordt verspild. En als de tijd eenmaal daar is, dan kunnen we weer terug naar het ‘oude normaal’. De politiek is in dat opzicht niet anders dan de samen­leving.

Lees ook:

Onder invloed van de coronacrisis schuiven verkiezingsprogramma’s schouder-aan-schouder naar links

Politieke partijen storten zich bij de verkiezingen van maart 2021 op het midden. Hun standpunten liggen dichter bij elkaar dan in jaren het geval geweest is. Met als effect dat langslepende kwesties nu al zijn opgelost, stuk voor stuk erfenissen uit de vórige crisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden