OpinieVaccinatie

Verplichte sneltest? Het vaccinatieboekje zou genoeg moeten zijn

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het kabinet moet de aanzwellende groep gevaccineerden de ruimte geven. Dat helpt ook noodlijdende bedrijven, betoogt Robert de Groot, lezer te Gorinchem.

Mijn vrouw en ik zijn beiden twee keer ingeënt en hebben na de zeer zorgvuldige identiteitscontrole de ‘Registratiekaart coronavaccinatie’ ontvangen. Aangezien wij (klein)kinderen in andere landen van Europa hebben, hebben wij voor 8,70 euro per persoon het gele boekje bij de Rijksoverheid besteld. Dit boekje is een internationaal bewijs van inenting en wordt sinds 2005 in de gehele wereld erkend. Onze vaccinatieregistratie hebben wij ook daarin laten vastleggen.

Wie schetst mijn verbazing dat de website van de Rijksoverheid vermeldt dat de bevestiging op papier of vermelding in het gele boekje niet als bewijs van vaccinatie geldt. Dit is tegenstrijdig aan de internationale gemaakte gezondheidsafspraken.

Zeer bevreemdend

Dit is zeer bevreemdend. Blijkbaar twijfelt de overheid aan haar eigen zorgvuldigheid in de procedure bij de afgifte van de registratiekaart. Bovendien staan in het gele boekje onder ‘informatie voor reizigers’ bindende regels voor de wettelijke acceptatie wereldwijd van vaccinatie opgenomen. Hieraan voldoen onze vaccinatietoedieningen. Dat onze eigen overheid aan de vermelding van de coronavaccinatie in dit gele boekje blijkbaar geen enkel bewijs van inenting toekent, is niet te begrijpen.

Het lijkt me logisch en economisch en sociaal gewenst voor de middenstand, waaronder de horeca, op zo’n kort mogelijke termijn de beperkingen voor mensen die tweemaal zijn gevaccineerd op te heffen.Uiteraard onder handhaving van algehele maatregelen zoals mondkapje, 1,5 meter etc. Hen nog verplichten tot sneltesten, lijkt mij volstrekt overbodig.

Overheidsuitgaven

Controle op naleving is niet moeilijk; het gele boekje is gemakkelijk te tonen, maar ook de registratiekaart met identiteitsbewijs volstaat. Wachten totdat alles voor iedereen is geregeld, is een gemiste kans voor bedrijven, zzp’ers, werknemers en consumenten en leidt tot meer overheidsuitgaven en dus tekorten.

Ten slotte, het verbaast mij dat in talkshows veel gesproken wordt over een mogelijk gevoelde (tijdelijke) discriminatie van niet- gevaccineerden, indien maatregelen voor gevaccineerden worden versoepeld. Dat veel ondernemers in de (financiële) stress zitten en wanhopig zijn heeft minder aandacht. Het zou politici, dagbladredacties en opinievormers bij radio en tv sieren als zij uitgaan van het belang van het soepel loslaten van beperkingen voor gevaccineerde burgers voor de samenleving; dit is de prioriteit.

Onze ondernemers, zzp’ers en werknemers hebben er alle baat bij dat de consument weer meer besteedt. Dus, overheid, versoepel de voorwaarden voor de aanzwellende groep gevaccineerden. En doe dit snel.

Lees ook:

‘Voor eind dit jaar nog niet terug op oude economische niveau’

Vooral de Amerikaanse economie herstelt onverwacht snel van de pandemie, stelt kredietverzekeraar Coface. Nederland en Europa in het algemeen lopen juist wat achter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden