OpinieZorg

Verpleegkundigen verdienen het 100 procent om 5 procent meer te gaan verdienen

Laten we snel de politieke onwil ombuigen naar een rechtvaardiger waardering voor degenen die hun benen uit het lijf lopen voor de hulpbehoevende mens, zegt Frans Kwantes, die onlangs nog als patiënt ervoer hoe het in een ziekenhuis toegaat.

Pas lag ik in het ziekenhuis Tergooi in Hilversum voor een operatie vanwege een darmtumor (is prima afgelopen). Ik was er van maandag tot en met zaterdag. Ik heb dus letterlijk aan den lijve mogen ondervinden wat goede zorg voor een hulpbehoevend mens betekent en vooral wie met hart en ziel zich wijden aan de zieke medemens, de verpleegkundigen voorop.

In plaats van zich bezig te houden met geld, bonussen, winsten en ander egoïsme, munten zij uit in altruïsme: dag en nacht aan het werk voor een ander. Met name in de avonddienst zag ik dat het personeel zich de benen uit het lijf liep om iedereen goed verzorgd de nacht in te laten gaan. Maar het was dermate druk dat de jonge vrouwen en mannen wanhopig de hulp van collega’s van andere afdelingen inriepen. Hoe kan dat?

Ik lag op een zaaltje met vier bedden, waarvan er twee, soms drie leeg bleven. Oorzaak? Personeelstekort. Door de intensiteit en verantwoordelijkheid van dit werk zou het me niet verbazen als juist die jonge, ambitieuze en toegewijde ziekenverzorgers in korte tijd afknappen op het tekort aan collega’s, de werkdruk en de schandelijke onderbetaling. Vijf procent erbij is kennelijk al te veel gevraagd, terwijl er miljarden onbesteed in de staatskas zitten.

Nog harder werken voor hetzelfde geld

Die vrolijk lachende meneer Rutte maakt zich drukker over het heil van grote bedrijven dan over het heil van al die keihard werkende mensen. Het lijkt erop dat willens en wetens de publieke sector kort wordt gehouden, omdat bazen in ons land weten dat verpleegkundigen niet snel zullen staken of stoppen. Die hebben namelijk wél hart voor de mensen die aan hen zijn toevertrouwd.

Maar deze kortzichtige en onbarmhartige houding van de regering zal alleen maar leiden tot meer problemen, nog minder personeel en meer vermijdbaar lijden. En dat terwijl het economisch al jaren ‘fantastisch’ gaat. Driekwart van het volk merkt er niks van en de verpleegkundigen mogen – voor hetzelfde geld – nog harder werken dan ze al doen. Zo groeit het aantal hulpbehoevenden en daalt het aantal helers. Rijk, gezegend land!

Laat de leidinggevenden in ons land zelf ervaren wat voor een prachtig, zinvol en sociaal werk veel van onze medelanders in ziekenhuizen verrichten. Ze verdienen het voor meer dan 100 procent dat ze minstens 5 procent meer gaan verdienen. Petje af voor hen. En nu snel de politieke onwil ombuigen naar een rechtvaardiger waardering, in vele opzichten.

Lees ook:

Ziekenhuizen vragen kabinet meer geld om personeel te kunnen betalen

Als ziekenhuizen de lonen fors moeten verhogen, dan moeten ze het met minder mensen stellen om het hoofd boven water te houden. Tenzij het kabinet met meer geld voor de ziekenhuiszorg over de brug komt, waarschuwt ziekenhuizenvoorman Ad Melkert.

Zorg in de zomer: geen bedden meer en korter douchen door personeelstekort

Het structurele tekort aan zorgpersoneel leidt deze zomer tot nog meer problemen dan vorig jaar, zeggen verpleegkundigen. De stress neemt toe, blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden