null Beeld trouw
Beeld trouw

Het antwoordMonic Slingerland

Vermeer is een betoverende schilder, maar niet in de commerciële drukte

De Trouwlezer kijkt graag naar het werk van Johannes Vermeer. ‘Het is een jas die mij blijft passen.’

Monic Slingerland

Levensecht

Wat vind ik mooi aan de werken van Vermeer? Hij maakt op bijzondere wijze gebruik van de lichtinval en het perspectief. Je krijgt het gevoel alsof je naar een driedimensionaal beeld kijkt. Dit maakt de afgebeelde personen levensecht.

Henk Korenberg, Winterswijk

Ademloos

We staan voor een schilderij van Vermeer. Door een magische werking worden we het schilderij ingezogen. Vermeer schildert vooral alledaagse beelden. En toch blijven zijn werken fascineren. Omdat de beelden verbonden zijn met ons menselijk bestaan. Ze gaan over deugd en geheime verlangens en over goed en kwaad. Een vrouw in het blauw leest een brief. Het is niet duidelijk of zij zwanger is en wat zij leest. Maar ik leef mee, kruip onder haar huid. We zien waarvoor de meester koos, de brief maakt ons ook ademloos

Rien Alink, Amstelveen

Bedroefd

Mijn fascinatie voor de schilderijen van Vermeer is begonnen met een vriendin die alles spaart waarop het Meisje met de Parel is afgebeeld en het lezen van Girl With A Pearl Earring van Tracy Chevalier. Omdat we niets weten van de vrouwen op de schilderijen, kunnen we onze verbeelding haar gang laten gaan, net zoals Chevalier. Ik ben bedroefd dat ik geen kaartje kon bemachtigen.

Heidi van den Tillaar, Nijmegen

Licht en schaduw

Onbeschrijflijk wat Vermeer doet met licht en schaduw, overgangen en subtiele contrasten. In zijn beste werken is altijd een zekere abstractie aanwezig: weinig details, veel suggestie. Personages met sprekende contouren, composities die helder zijn en ‘modern’. Waar ik naar kijk is niet de brief lezende vrouw, het zijn de vlakken lichte muur waarvoor ik naar het Rijksmuseum ga.

A. Geelhoed, ’s-Heer Hendrikskinderen

Jan Steen

Ja, Vermeer heeft liefelijke en rustige taferelen. Heel mooi, maar dat noodzaakt mij niet op een holletje naar het Rijksmuseum te gaan. Alleen al die drukte staat me tegen. Ook bijzonder vind ik de werken van Frans Hals, Jan Steen en Adriaen van Ostade. Wanorde, feesten en drank. Zo had iedere schilder zijn eigen stijl. Met moderne kunst (Karel Appel, Herman Brood) heb ik niets, mijn kleindochters maken dat ook.

Berna Jansen, Rijssen

Nieuwe kleren

Veel kunstuitingen zijn voor mij als de nieuwe kleren van de keizer. Bij schilderijen van Vermeer (en tijdgenoten) heb ik dat niet. Het is een jas die mij past. Ik kan voluit mee beleven met wat ik zie. Vooral de kleuren en de lichtval pakken mij. Ik kan heel lang kijken naar zo’n schilderij.

Jan Heijmans, Utrecht

Marketing

Het succes van deze tentoonstelling komt vooral door de marketing, denk ik. Er is een schaars aanbod van kaarten, dus moet je erbij zijn. Kun je later vertellen dat jij een van de gelukkigen was. Hoe mooi het ook zal zijn, ik hoef er daarom niet heen. Ik gun het de echte liefhebbers die hopelijk niet zijn verdrongen door evenementenjagers.

Ingeborg de Moor, Nijmegen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden