Opinie

Verlaat de wielersport als je doping hebt gebruikt

Lance Armstrong tijdens de Tour Down Under, in Australië, in januari 2011. Beeld EPA
Lance Armstrong tijdens de Tour Down Under, in Australië, in januari 2011.Beeld EPA

Het rapport over dopinggebruik schokt mij diep, maar ook de wielerwereld en de hele sportwereld, zelfs de samenleving. Het zal dus toch waar zijn en de feiten zijn nog erger dan de fantasie. Verbijsterend!

Ik ben diep bedroefd want mijn favoriete sport krijgt nog eens een ferme knauw. De sport van mijn eigenste zoon, van mijn neef. De sport waar ik een kwarteeuw voor heb geleefd en waarvan ik hou. Ik blijf achter met veel vragen.

Ik weet dat de organisatoren, ploegen en sponsors zwaar betalen voor de dopingcontroles, dat de wielerunie UCI investeert in de opleiding van commissarissen, investeert in dokters, in laboratoria. Lance Armstrong was de meest gecontroleerde renner (atleet) ter wereld en toch is hij nooit gepakt. George Hincapie en anderen ook niet.

Voor aap
Bij mij borrelt de vraag op: hoe is dat mogelijk? Moeten we dan alles weer op een hoop gooien? Hoe voelen die UCI-controleurs zich nu? Zij staan voor aap. Hoe voelen die organisatoren, ploegen en sponsors zich? Hoe voelen de eerlijke renners zich nu die ingewikkelde whereabouts invullen en nauwgezet opsturen aan de UCI? De journalisten die kranten en boeken volschreven over de sublieme prestaties van de The Boss? De supporters en de miljoenen kijkers, die als onnozelaars bedrogen zijn?

Alles wat tussen 1999 en 2005 in de Tour gebeurde, ligt aan scherven. Het dopingspook moet nog erger geweest zijn dan toen ik reed en het aanklaagde.

Hoe kan Johan Bruyneel, mijn ex-collega, tot zoiets in staat geweest zijn? Hoe moeten Dirk Demol, Axel en Eddy Merckx en Nicolas Sarkozy zich nu voelen? Hoe is het mogelijk dat Lance Armstrong (vrijwillig) een comeback maakte in de Tour om opnieuw doping te gebruiken in de Tour 2009 en 2010? Bijna niet te geloven en toch...

Dit verhaal is natuurlijk nog niet ten einde. Ik wacht met spanning op een reactie van de UCI, maar ook van Johan Bruyneel. Voorlopig blijft Amstrong ontkennen. Hij ontkent het licht van de zon, tegen beter weten in.

Grote schoonmaak
Hoe kan het nu verder? De wielen blijven draaien en zullen dat altijd blijven doen. Maar is het nu misschien geen tijd om grote schoonmaak te houden? Om de geloofwaardigheid te herstellen. Te veel renners die vroeger de boel belazerd hebben, blijven een belangrijke rol spelen in de wielersport. Dat stoort mij.

Voor de vuist weg denk ik aan Bjarne Riis. Ongetwijfeld een handige manager en zakenman, maar als renner bedroog hij de hele wereld.

Neil Stephens, nu ploegleider bij Orica-Greenedge, was betrokken in de Festina-affaire. Wat dan gezegd van Kim Andersen? De Deen werd verscheidene keren betrapt en geschorst. Nu is hij echter ploegleider bij RadioShack-Nissan, al werd hij door Johan Bruyneel op een zijspoor gezet. Deze Kim Andersen is echter steun en toeverlaat van de Schleck-brothers. Ons aller Vinokourov wordt met veel poeha aangekondigd als de nieuwe manager van Astana. Geen woord meer over zijn bloedtransfusies in de Tour, geen woord meer over de hoogst twijfelachtige ontknoping van de olympische wegrit. Dat stoort mij in hoge mate.

In het belang van de geloofwaardigheid van onze prachtige sport, wil ik deze mensen vriendelijk doch dringend verzoeken de wielersport te verlaten.

Eerder verschenen in de Vlaamse krant De Morgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden