OpinieBiomassa

Verklaar Vattenfall niet de oorlog, maar denk liever mee

Het Vattenfall Solar Team met studenten van de TU Delft doen met zonnewagen Nuna Phoenix een poging het wereldrecord te verbreken op de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het doel was om in 12 uur meer dan 882 kilometer te rijden op alleen zonne-energie. Beeld ANP
Het Vattenfall Solar Team met studenten van de TU Delft doen met zonnewagen Nuna Phoenix een poging het wereldrecord te verbreken op de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het doel was om in 12 uur meer dan 882 kilometer te rijden op alleen zonne-energie.Beeld ANP

Vanwege de mogelijke bio­massacentrale in Diemen halen Fenna Swart en Maarten Visschers uit naar Vattenfall (Opinie, 28 januari). Een centrale die er helemaal niet staat, en waarvan nog niet vaststaat of die er komt. En waar dus geen biomassa wordt verbrand.

Martijn Hagens en Alexander van Ofwegen.

Vattenfall onderzoekt ook alternatieven. Geef ons dan wel de tijd om dit zorgvuldig te doen, en denk met ons mee in plaats van te kiezen voor oorlogsretoriek. Blijf bij de feiten en richt je pijlen daar waar ze horen: op de politiek.

Laten we wel wezen: wij willen niet iets bouwen waar niemand op zit te wachten. Ook wij zien dat er in Nederland weerstand bestaat tegen biomassa – wij zijn niet doof voor dat geluid en hebben daarom al afgelopen zomer aangegeven het besluit over de mogelijke bouw van deze centrale uit te stellen en ook te werken aan alternatieven.

Wij helpen onze klanten te verduurzamen en CO2-uitstoot terug te dringen. Zij verwachten van ons dat wij duurzame warmte leveren; daarbij kijken de gemeenten Amsterdam, Almere, Diemen, de provincie Noord-Holland en de Nederlandse overheid naar ons om hun duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen halen. Maar het duurzaamheidskader van de overheid over biomassa is nog niet helder, en met de val van het kabinet lijkt duidelijkheid ver weg.

Een definitief besluit of de centrale er komt, zullen wij daarom op z’n vroegst pas in het voorjaar van 2022 nemen.

Tegelijkertijd zijn wij wel gebonden aan de afspraken in het Klimaatakkoord en wordt er naast het uitwerken van alternatieven doorgewerkt aan de voorbereidingen van deze mogelijke centrale.

Dreigementen ongepast

Voorafgaand aan hun opiniestuk in Trouw stuurden deze actiegroepen op 18 januari 2021 een brief aan Vattenfalls bestuursvoorzitter Anna Borg, waarin zij eisen dat Vattenfall de provincie Noord-Holland vraagt de toegekende vergunning voor de nog te bouwen biomassacentrale in te trekken. Doet Vattenfall dat niet, dan zien deze actiegroepen dat – in hun bewoordingen – als een oorlogsverklaring en dreigen zij onze klanten op te roepen om ons bedrijf te boycotten.

Wij vinden deze dreigementen onredelijk en ongepast. Juist omdat wij aantoonbaar een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland. Wij willen het mogelijk maken om fossielvrij te leven binnen één generatie. Dit doen we door zelf van fossiele brandstoffen af te stappen – zo sloten we eind 2019 vervroegd onze enige en laatste kolencentrale in Nederland – en door miljarden te investeren in duurzame energiebronnen als zon en wind.

Dit voorjaar starten wij met de bouw van Hollandse Kust Zuid, het allereerste subsidievrije windpark op zee ter wereld, zodat wij niet alleen de Nederlandse stroomproductie vergroenen, maar ook onze klanten thuis en op het werk helpen klimaatverandering tegen te gaan.

Denk constructief mee

Wij willen de activisten dan ook oproepen tot redelijkheid. Het zou deze tegenstanders sieren om constructief mee te denken over alternatieven voor het verduurzamen van de warmtevoorziening, in plaats van de discussie over de warmtetransitie en ons als bedrijf te gijzelen. Dus geef ons de tijd, denk mee met ons en álle betrokkenen, houd je bij de feiten én richt je pijlen intussen daar waar ze horen: de politiek. Die moet duidelijkheid geven over de gewenste snelheid en de gewenste oplossingen voor het afbouwen van het gebruik van aardgas.

Ongekend grote opgave

De energietransitie is een ongekend grote opgave. Daarbij moeten moeilijke afwegingen worden gemaakt omtrent de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Die afwegingen maken wij nooit alleen, we doen dit in constructief overleg met betrokken partijen. Met deze bijdrage en samenwerking nemen wij onze verantwoordelijkheid in de strijd die ertoe doet, namelijk die tegen klimaatverandering.

Lees ook:

Vattenfall duurzaam? Dan moet het stoppen met biomassaverbranding in Diemen

Vattenfall voert een duurzaamheidscampagne. Dan moet het stoppen met de biomassaverbrandingscentrale in Diemen, vinden Fenna Swart van Comité Schone Lucht en Maarten Visschers van Leefmilieu.

Niet in mijn achtertuin! De regio worstelt met de uitvoering van klimaatambities. ‘We liggen er wakker van’

Of de landelijke klimaatdoelen slagen, hangt af van lokale actie. Komen gemeenten, bewoners en bedrijven er samen uit? De energietransitie piept en kraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden