Het antwoord vanMonic Slingerland

Verhuizen naar een rustiger streek: ‘Bedenk eerst: wat schiet ik ermee op?’

Gaan meer Randstedelingen naar rustiger regio’s in Nederland verhuizen, vroeg Monic Slingerland. Lezers hopen van niet. Of ze hebben gemerkt dat het ook daar best druk is.  

Drenthe

Dat woningen in Drenthe sneller verkocht worden aan kopers die de Randstad ontvluchten, is een trend. Met de koopkrachtige stedelingen verdwijnt de laatste middenstand uit de stad. Maar ook het platteland blijft niet stilstaan. Hier trekken jongeren niet meer weg, maar willen ze graag blijven wonen. Ook hier is een tekort aan starterswoningen. Ik hoop dat de stedelijke migrant ook beseft dat de landbouw in Drenthe intensiever is geworden. Gerede kans dat de zware landbouw­machines doorklinken achter de ­muren van het mooie, net gekochte rietgedekte boerderijtje.

Siemen Dijkstra, Dwingeloo

Duitsland

In 1998 dachten wij vanuit de Randstad de rust te vinden in het Zeeuwse Rilland. Daar werd de hele Bathpolder volgezet met licht en vervuilende glastuinbouw. Ook Zeeland wordt voller, en crimineler. Daarom vertrokken we naar de mooie en nog rustige Eifel. Hier groet en helpt men elkaar. Hier volgt men zonder een grote mond de regels over mondmaskers en afstand houden. Ik hoef niet meer terug.

Lien Braam, Feuerscheid (D)

Overijssel

In mijn kleine dorp op de grens van Salland en Twente worden de schaarse huizen die te koop komen, vaak door vreemden opgekocht. Jongeren vissen achter het net. Het provinciebestuur wil veel woningen bouwen voor de overloop vanuit het westen. Dan is het hier gedaan met de geroemde rust. Emigreren prima, maar niet naar het oosten.

Geerhard Kleinjan, Daarle

Tiel

Verhuizen naar andere streken moet ieder voor zich weten, maar bedenk wel eerst: wat schiet ik ermee op? Zelf moet ik er niet aan denken om mijn mooie stadje te verlaten voor, met alle respect, Duitsland of Drenthe. Maak het beste van je woonomgeving, zeker als je er geboren bent en je familiestamboom er staat.

Willem Vizee, Tiel

Assen

Ik denk niet dat verhuizen uit de Randstad een trend wordt, de Nederlander blijft letten op de centjes. Thuiswerken kan wel, maar de baas wil toch dat de werknemer contact houdt met de werkvloer. Dan kun je in Assen wel goedkoper wonen, maar als je in Almere werkt, zit je lang in de trein en moet je veel betalen aan trein of auto.

Henk Groenewegen, Muiden

Frankrijk

Ook in Drenthe of Oost-Groningen bestaan echte stilte en nachtelijk duister niet meer. Ik las dat mensen er weg willen vanwege de windmolens. In 2014 ben ik naar Frankrijk geëmigreerd. Deze ruimte is veel te kort om alle voordelen te beschrijven. In Nederland gaat het om ‘wonen’, in Frankrijk is dat ondergeschikt aan ‘leven’.

Pieter Bult, La Trimouille (F)

Emmen

Niet toevallig op Halloween vraagt Trouw of verhuizen door Randstedelingen naar Drenthe een trend wordt. Dat is pas echt horror.

Marie Hartmann, Emmen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden