OpinieSport

Vergeet de wielerploeg van Jumbo-Visma niet

Een wedstrijd winnen doet een wielrenner niet alleen. Vergeet dat niet bij de keus van de sportploeg van het jaar, aldus wielerliefhebber Cyril Lansink.

Nu het herfst is, kunnen de shortlists voor sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar gemaakt worden. Zo lijkt het mij geen punt van discussie dat Mathieu van der Poel bij de genomineerden moet horen. Wat hij dit jaar op de fiets (in drie disciplines!) allemaal heeft laten zien tart alle verbeelding. Ook judoka Noël van ’t End verdient een plaats op de shortlist: wie in het hol van de leeuw, Tokio, ­wereldkampioen wordt door een Japanner te verslaan, kan moeilijk worden gepasseerd.

Bij de vrouwen mag Annemiek van Vleuten niet ontbreken. Wereldkampioen wielrennen na een solo van meer dan 100 kilometer: ze deed iets wat ­onmogelijk werd geacht. Maar of ze de verkiezing kan winnen, is de vraag: ­Sifan Hassans prestatie op de WK atletiek – goud op de 10 kilometer én de 1500 meter – was net zo uniek en moet minstens even hoog worden aangeschreven.

Dat zowel Ajax als het nationale vrouwenelftal in aanmerking moet ­komen voor de titel Sportploeg van het jaar zullen ook weinigen betwisten. Floreren in de grootste sport: dan heb je een streepje voor. Je hoeft niet eens kampioen te worden (de vrouwen op het WK) en zelfs niet de finale te halen (Ajax in de Champions League) om toch een gerechtvaardigde kans te maken op de uitverkiezing.

Buitenlandse inbreng

Mijn pleidooi geldt hier de derde gegadigde in deze categorie, in het vermoeden dat daarover veel minder consensus zal zijn. Mijns inziens kan de wielerploeg van Jumbo Visma evenmin ontbreken bij de kandidaten op het sportgala in december. Alleen de resultaten in de grote driewekelijkse rondes, die van Italië, Frankrijk en Spanje, zijn daar al reden genoeg voor: drie keer haalde een renner van de ploeg het podium, de Vuelta werd zelfs gewonnen. Verder stond de teller op het eind van het seizoen op maar liefst tweeënvijftig overwinningen, waarvan veel in de grote wedstrijden. En dat met een budget dat beduidend lager lag dan dat van de rijkere ploegen in het peloton. (De parallel met Ajax is in dit opzicht opvallend.)

Jumbo Visma drijft voor zijn successen voor een belangrijk deel op buitenlandse inbreng: de winnaar van de Vuelta, Primoz Roglic, mag dan steeds meer ‘een van ons’ zijn, zoals directeur Plugge zei, hij blijft toch een Sloveen. Dat zou een argument kunnen zijn tegen de nominatie. Maar kijk eens naar Ajax. In het elftal dat afgelopen voorjaar het Nederlandse voetbalpubliek verrukte speelden een Serviër, een Braziliaan, een Spanjaard, een Deen en een keeper uit Kameroen. En de Nederlander Hakim Ziyech is als voetballer officieel Marokkaan. Slechts de helft van het team was dus maar ‘van ons’, heel ­anders dan bij de Nederlandse hockeyvrouwen of de Holland acht bij het roeien. Als Jumbo Visma door de niet-Nederlanders in haar gelederen niet mag meedingen naar de titel Sportploeg van het jaar dan moeten we Ajax om dezelfde reden eveneens uitsluiten.

Dankbaarheid

Ook een tweede tegenargument – wielrennen is geen teamsport, zoals voetbal, hockey en volleybal dat wel zijn – is niet overtuigend. Voor Roglic, hoe hard hij ook kan trappen, was het zonder sterke ploeggenoten onmogelijk geweest de leiderstrui tot in Madrid over de streep te brengen. Individuele klasse is in het wielrennen zelden genoeg om een wedstrijd naar je hand te zetten, en dat geldt zeker voor een grote ronde. De dankbaarheid die de Sloveense kopman toont voor het werk van zijn zogeheten knechten is dan ook allerminst gespeeld. En de blijdschap van zijn ploeggenoten betrof niet alleen hem en zijn overwinning maar ook het feit dat zij er deel aan hadden en eraan hadden bijgedragen. Wielrennen kent niet alleen het ploegenspel, het is een spel van ploegen. En winnen doen de renners ­samen. Net als voetballers, hockeyers en volleyballers.

Laat die nominatie dus maar komen. Tenzij men er natuurlijk bezwaar tegen heeft dat er in deze Nederlandse sportploeg te veel meedoen die ‘niet van ons zijn’. In dat geval lijkt er voor het nationale vrouwenelftal weinig meer in de weg te staan om dit jaar Sportploeg van het jaar te worden.

Lees ook:

Robert Gesink over Jumbo-Visma: ‘We waren een ploeg van volgen, nu nemen we verantwoordelijkheid’

Robert Gesink genoot als teamgenoot van Roglic van de Vuelta. De ervaren Achterhoeker (33) maakte de Rabobank-tijd mee, de magere jaren rond 2012 en nu het succes van Jumbo-Visma. ‘Van deze gaan we heel erg genieten.’

Kunnen we die sportverkiezing niet gewoon afschaffen?

Folkloristisch. Zo bestempelt oud-tennisser John van Lottum de jaarlijkse sportverkiezingen van NOC-NSF. Tot zijn grote verbazing zat Kiki Bertens niet bij de genomineerden voor de onderscheiding van Sportvrouw van het Jaar. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden