Opinie

Vergeet de vogels niet in het gebakkelei over Lelystad Airport

Spreeuwen verzamelen zich op diverse plekken in Nederland om samen terug te vliegen naar het hoge noorden. ANP Beeld ANP

Vliegen vogels straks in de weg rond Lelystad Airport? Daar moet voor de bouw een onderzoek naar komen, zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. Voor de vogels verjaagd en gedood moeten worden. 

De achtereenvolgende 'Lelystad-Airportbewindslieden' Mansveld, Dijksma en nu Van Nieuwenhuizen lijken slechts één adagium te hebben: wat er ook gebeurt, de uitgebreide luchthaven Lelystad moet in april 2019 open. Maar de vraag of er dan wel gevlogen kan worden, wordt angstvallig omzeild. De discussie richt zich nu vooral op de extreem lage vliegroutes boven de omringende provincies. Aanpassingen daarvan mogen als het aan minister Van Nieuwenhuizen ligt echter niet tot vertraging van de bouw leiden.

Er is naast deze routes echter nog één cruciale kwestie die het hele vliegveld wel eens tot een peperduur symbool van ondoordachte besluitvorming kan maken. De vraag of de voor de vliegveiligheid noodzakelijke faunabeheermaatregelen wel genomen mogen worden. Hier is geen onderzoek naar gedaan. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat er voor de vliegveiligheid straks massaal vogels in een ruime omtrek rondom het vliegveld verjaagd en gedood moeten worden. Dat gebeurt nu al op zeer grote schaal rondom Schiphol.

Lelystad Airport ligt op een plek met veel meer vogels en vlak bij belangrijke vogelrijke en goed beschermde natuurgebieden. 'De Nieuwe Wildernis', de Oostvaardersplassen, ligt op slechts vijf kilometer afstand. Faunabeheerplannen rondom het vliegveld mogen geen negatieve gevolgen hebben voor de natuurwaarden van deze natuurgebieden. Hebben ze dat wel, dan kan de provincie daar geen goedkeuring aan verlenen. Zo is het in de natuurbeschermingsregels op nationaal en Europees niveau afgesproken.

Kortzichtig

Wellicht denken de bewindslieden dat het zo'n vaart niet zal lopen, of dat het ondenkbaar is dat na zo'n investering vliegtuigen niet veilig kunnen vliegen door een paar vogeltjes.

Dat is kortzichtig. Ze kunnen moeilijk beweren dat de aanwezigheid van wettelijk goed beschermde natuurgebieden dicht bij het vliegveld onbekend was. Ook een argument dat er geen alternatieven zijn, kan moeilijk standhouden. Er zijn tal van vliegvelden in en rond Nederland. Misschien betekent dat dat passagiers soms wat langer moeten reizen, maar dat weegt niet op tegen het aantasten van bijzondere natuur.

Het zou verstandig van de bewindslieden zijn er rekening mee te houden dat er straks niet, of veel minder, gevlogen kan worden. Beter is het om eerst deugdelijk onderzoek te doen alvorens verder te gaan met een mogelijk zinloze investering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden