OPINIE

Verduurzaming is lang niet voor alle huiseigenaren onbetaalbaar

Een warmtepomp. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp. Beeld ANP
Een warmtepomp. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp.Beeld ANP

De grote meerderheid van de huizenbezitters kan de verduurzaming van hun woning zelf betalen. Laat de overheid zich concentreren op de groep die dat niet kan, aldus Thomas Dekker en Tara Janssen van de Rabobank.

Thomas Dekker en Tara Janssen

Het voornemen om de brandstofbelasting te verhogen heeft in Frankrijk een gele-hesjesbeweging aangewakkerd. Deze verhoging raakt namelijk alle ­autogebruikers. Morgen wordt het klimaatakkoord aan ons kabinet gepresenteerd, met het verduurzamen van alle woningen als grootste directe impact voor de burger. In de politiek wordt de betaalbaarheidsdiscussie al gevoerd: het lijkt erop dat woningeigenaren zelf de rekening gaan betalen. Laten we ervoor zorgen dat dit niet uitmondt in een Frans debacle, om te beginnen door niet alle woningeigenaren over één kam te scheren.

Meer dan driekwart van de huidige woningeigenaren kan het namelijk momenteel al betalen om hun woning energieneutraal te maken, uit eigen zak of met een lening op basis van hun overwaarde. Er is een investering nodig, maar die verdienen zij in veel gevallen terug door een lagere energierekening en/of een hogere woningwaarde. Betaalbaarheid is bij deze groep dus niet de grootste uitdaging: het is meer het creëren van een gevoel van urgentie en een ontzorgingsvraagstuk.

Maatschappelijk belang

De discussie zou juist moeten gaan over de woningeigenaren die de verduurzaming níet kunnen betalen. Door de wijkgerichte aanpak gaat een gehele wijk van het aardgas, ongeacht de verschillende inkomens in die wijk. Een deel van de woningeigenaren kan verdere verduurzaming niet betalen, terwijl een investering ook voor deze doelgroep vaak rendabel is door een lagere energierekening. Het is dus van maatschappelijk belang deze mensen te ondersteunen zodat ze de verduurzaming van hun woning kunnen betalen.

Laten we de taken verdelen. Aan de ene kant werkt de overheid aan een garantiefonds, zoals de NHG voor starters nu is, of aan een inkomensafhankelijke subsidie specifiek voor de doelgroep met een smalle beurs. Zo wordt het een werkelijk inclusieve energietransitie. Aan de andere kant pakt de financiële sector zijn verantwoordelijkheid door de massa te helpen met de financieringen voor het verduurzamen van de woningen. Wij kunnen vanwege onze wettelijke zorgplicht namelijk niet iedereen financieren. Zoek uit hoe klein de doelgroep precies is die straks in de problemen komt. Anders zorgt de energietransitie voor een nog grotere kloof tussen arm en rijk. En dan zien wij straks de gele hesjes al door de aardgasvrije wijk lopen.

Thomas Dekker is programmamanager duurzaam wonen bij de Rabobank en stond op plek 91 in de Duurzame 100 van Trouw, Tara Janssen is econoom bij RaboResearch Nederland.

Lees ook:

Het kabinet dwingt voorlopig niemand zijn huis energieneutraal te maken

Het kabinet stuurt op een Klimaatakkoord waarbij burgers worden ontzien. Ook gaf het een voorzet hoe de onderhandelende ‘klimaattafels’ de gewenste CO2-reductie moeten uitpolderen.

Banken, het níet verduurzamen van een huis is pas echt een financieel risico

Heel vreemd dat hypotheekverstrekkers niet inzien dat verduurzamen van huizen nodig is om de waarde ervan te behouden. Ze moeten daar echt leningen voor verstrekken, meent bankier Jeroen Pels. Hij werkt bij Triodos Bank en heeft mee onderhandeld aan het Klimaatakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden