null Beeld

OpinieCommentaar

Verdeeldheid heerst, terwijl de derde golf over Europa rolt

De derde coronagolf rolt over Europa en vrijwel alle landen verscherpen hun maatregelen. De situatie is nog niet zo erg als in bijvoorbeeld Brazilië, waar nu ook ’s nachts de begraafplaatsen open zijn om de doden ter aarde te bestellen. Maar het vaccinatietempo in Europa ligt veel te laag, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie, en de verspreiding van het virus gaat verontrustend snel. En nu maatregelen vrijwel overal worden aangescherpt, gaat dat met veel spanning gepaard. De rek is er, net als in Nederland, bij de bevolking vaak uit en de rechtmatigheid van de maatregelen wordt geregeld in twijfel getrokken.

Vooral in Frankrijk en in sommige Midden-Europese landen is de situatie zorgelijk. In Frankrijk liggen naar verhouding tweemaal zoveel mensen op de intensive care als in Nederland en dat aantal stijgt gestaag. Het parlement in Parijs ging dan ook akkoord met opnieuw een landelijke schoolsluiting, een avondklok vanaf 19 uur en een verbod op reizen verder dan 10 kilometer van huis zonder goede reden. Ook is al wekenlang alcoholgebruik in de openbare ruimte verboden. Veelbetekenend is dat de oppositie de stemming boycotte.

Door heel Europa wringt het

Ook in andere landen is het draagvlak kwetsbaar. Nadat vorige week in Polen (zo’n 35.000 nieuwe gevallen per dag) de afspraaksystemen voor vaccinaties crashten temidden van algehele verwarring over wie recht had op een prik, hekelde de oppositie dit als voorbeeld van het aanhoudende falen in de covid-bestrijding. In Italië besloot de regering vaccinatie verplicht te stellen voor zorgpersoneel, een zeer omstreden maatregel die al veel kritiek heeft gekregen. In België oordeelde een rechter dat de rechtsgrond onvoldoende is om de uitzonderlijke coronamaatregelen die al zo lang gelden te handhaven, de Finse regering moest een lockdown-voorstel voor grote steden om juridische redenen intrekken. In Duitsland (hoogste aantal besmettingen sinds half januari) is een felle discussie gaande tussen over het beleid – bondskanselier Merkel verwijt de deelstaten laksheid. Om over het moddergooien tussen Europese landen over de verdeling van vaccins nog maar te zwijgen.

Het zijn slechts voorbeelden van de enorme stress in Europa nu een derde golf niet is voorkomen. Dat er gevaccineerd wordt biedt hoop, en het steekt – ondanks alles – ook positief af bij de meeste andere landen in de wereld. Maar die spreekwoordelijke tunnel met aan het eind dat zo gewenste licht, blijkt nog zeer donkere passages te hebben. Politiek en maatschappelijk breedgedragen maatregelen zijn nodig om daar doorheen te komen, en het is treurig vast te moeten stellen dat die in Europa helaas steeds moeilijker te realiseren zijn.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden