Commentaar

Verbijsterend, hoe snel de regering van gedachten veranderde over gaswinning

Minister Eric Wiebes, Economische Zaken en Klimaat, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort waar hij het besluit van het kabinet over de gaswinning in Groningen toelicht. Beeld ANP

Het kabinet heeft het onvermijdelijke ingezien: de winning van aardgas in het Groningenveld is niet langer verantwoord en dient daarom te worden afgebouwd naar nul. De derving van inkomsten, die daar het gevolg van zal zijn, valt in het niet bij het veiligheidsbelang in Groningen en van de Groningers. 

Wat na het besluit overblijft is verbazing, zo niet verbijstering, dat het denken van beleidsverantwoordelijken zo snel kon veranderen. 

Het is nog niet zo lang geleden dat de toenmalige minister van energiebeleid Henk Kamp stelde dat, om de zekerheid te hebben gas te kunnen leveren op elk moment dat daar behoefte aan bestaat, er jaarlijks 35 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld diende te worden opgepompt. Diezelfde Kamp bracht de gasproductie al met 60 procent terug, maar dat verminderde de kans op aardbevingen niet of nauwelijks. De laatste zwaardere beving bij Zeerijp, nog niet zo lang geleden, heeft kennelijk het laatste zetje gegeven om onzekerheid overboord te zetten en het belang van Groningen en de Groningers onvoorwaardelijk voorop te stellen.

De gasproductie is inmiddels al verlaagd tot ruim 21 miljard kubieke meter. Volgens alle adviezen moet dat terug naar twaalf miljard, maar minister Wiebes neemt nu het zekere voor het onzekere en wil al binnen vier jaar terug naar een produktie van zeven miljard kubieke meter.

Doortastendheid

De minister kan slechts geprezen worden voor zoveel doortastendheid, al zal het voor hem een voordeel zijn geweest dat hij, anders dan zijn voorganger, eigenlijk niemand meer diende te overtuigen van de noodzaak van de afgelopen vrijdag aangekondigde stappen. En wellicht helpen de veel gezondere overheidsfinanciën van dit moment ook.

Het kabinet wil Nederland, om te kunnen voldoen aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs, totaal onafhankelijk maken van gas. Zover is het in de nu gepresenteerde plannen echter nog niet. Om zeer begrijpelijke redenen. Toch valt het met het oog op de toch ook zeer nabije toekomst te betreuren dat in de plannen de bouw van een nieuwe, zeer kostbare stikstofinstallatie wordt aangekondigd. Die installatie zorgt ervoor dat buitenlands gas geschikt kan worden gemaakt voor Nederlandse fornuizen. Een investering die vrijwel onmiddellijk ook weer moet worden afgeschreven.

De realiteit gebiedt echter te zeggen dat Wiebes geen andere keuze had. Hij neemt al een risico rond leveringszekerheid en het ideale is hier snel de vijand van het goede.

Voor Groningen en de Groningers blijft het ondanks alles een wrange constatering dat onze verslaving aan aardgas langer dan wellicht nodig de rest van het land ongevoelig maakte voor hun noden. Er valt in dat kader in het noorden van het land nog heel wat goed te maken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook

De traditionele cv-ketel, waarvan er jaarlijks zo’n 350.000 worden vervangen, moet binnen drie jaar in de ban worden gedaan, zo wil een brede ‘klimaatcoalitie’. Hoe verwarmen we dan straks ons huis? 

Op reportage in Loppersum, waar na het gasbesluit de champagnekurken nog niet knallen. "Je denkt dat je hulp krijgt, maar in plaats daarvan word je weggehoond .... Zoals mijn grootvader zaliger altijd zei: Waar de politiek begint, houdt de eerlijkheid op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden