'Verbied abortus niet, maar voorkom het'

De christelijke organisatie Schreeuw om Leven protesteerde in 2013 met plastic foetussen tegen de vestiging van een abortuskliniek in Houten.Beeld ANP

Het streven om abortus wettelijk moeilijker te maken op grond van privé-overtuigingen, is niet bepaald een democratische manier van denken, schrijft Clara Jas.

Christa Compas houdt in haar opiniestuk over abortus vooral een pleidooi voor de mogelijkheid in alle vrijheid eigen keuzes te maken. Juist vanwege hun uiterst kwetsbare positie moeten ongewenst zwangere vrouwen dat kunnen doen zonder druk in de ene of de andere richting.

De reacties van Kees van Helden (12 januari) en Henri ten Have bevestigen mijn vermoeden dat er vanuit pro-life kringen wel degelijk druk wordt uitgeoefend richting een bepaalde christelijke overtuiging. Het valt me vaker op dat er kringen zijn die menen dat het christelijk geloof nog steeds de dienst kan uitmaken in onze samenleving, zoals dat een paar eeuwen het geval is geweest. Maar nu wij sinds 1848 een parlementaire democratie vormen kan dat feitelijk niet meer.

Onze democratie is onder meer gebaseerd op de scheiding van kerk en staat. Alle levensovertuigingen die niet in strijd zijn met de wet, hebben recht van bestaan.

Het recht op abortus is op democratische wijze, na uitvoerige debatten en formulering van voorwaarden, wettelijk vastgelegd. Het streven om abortus wettelijk moeilijker te maken op grond van de privé-overtuiging van een relatief kleine groep, is niet bepaald een democratische manier van denken. Hetzelfde geldt als andere partijen het tegenovergestelde zouden proberen en abortus in bepaalde situaties zouden verplichten. Dat zou een storm van verontwaardiging oproepen. En terecht.

Eigen overtuiging

Is het niet effectiever en dus verkieslijker om te kijken wat ons bindt en de handen ineen te slaan om in de toekomst abortus zoveel mogelijk overbodig te maken? Want niemand is vóór abortus. Door tijdige, degelijke voorlichting en soepele toegang tot voorbehoedsmiddelen is al veel bereikt.

De mogelijkheid voor abortus moet wel open blijven, ook om menselijk leed te voorkomen, voor ouder en kind. Ongewenst geboren worden is geen pretje.

Werk samen op de punten waar het kan in plaats van elkaar te bestrijden. Of het nu gaat om abortus, seksuele voorkeuren, euthanasie of voltooid leven, ieder moet daar volgens eigen overtuiging mee om kunnen gaan.

Voor een soepele communicatie is het wel van belang om meningen niet te brengen als feiten. En de persoonlijke mening niet dwingend op te leggen. En eventueel nodige materiële ondersteuning moet pas worden toegezegd na het autonoom genomen besluit van de vrouw in kwestie.

Lees ook:
Pro-life kan haar moraal niet zomaar aan anderen opleggen
Het standpunt van de pro-life beweging is helemaal niet zo ideologisch 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden