FramingHans de Bruijn

Verbeeldingskracht klinkt mooi, maar er is iets mis mee

Veel landen waren onvoldoende voorbereid op corona. Crisis-experts ­weten waarom: ­beleidsmakers hebben te weinig imagination – verbeeldingskracht. Ze konden zich zo’n ­pandemie eenvoudigweg niet voorstellen en dus waren ze slecht voorbereid. Overheden moeten ­daarom meer aan imagination doen. Na 9/11 adviseerde een commissie om daarvoor ­Hollywood in te schakelen. Wie rampenfilms maakt, heeft wél verbeeldingskracht.

Het klinkt mooi, maar er iets mis met dat imagination.

Eén. Het is een altijd-goed frame. Stel, je staat op een BBQ en je krijgt een lastige vraag over een ramp of crisis. Je weet van toeten noch blazen. Maar toch wil je indruk maken. Zeg gewoon ‘Den Haag heeft een totaal­­ gebrek aan verbeeldingskracht’. Dat is een altijd-goed-antwoord dat je bij iedere onverwachte­­ gebeurtenis in het leven kunt geven. En daarmee is het frame weinigzeggend, een wat gemakzuchtige redenering.

Twee. Wat moeten we ermee? Den Haag kan Hollywood bellen en aan imagination gaan doen. Alle doemscenario’s doordenken – zondvloeden, inferno’s, perfect storms. En dan voorbereidingen treffen. De meeste doemscenario’s worden natuurlijk nooit werkelijkheid, dus we gaan veel geld voor niks uitgeven.

Drie. Het is ook een nooit-genoeg-frame. Je kunt altijd meer rampspoed bedenken. Stel, die zondvloeden en inferno’s zijn in kaart gebracht. Je weet nog steeds van toeten noch blazen, op je BBQ. Gelukkig kun je nog altijd zeggen dat de inventarisatie onvoldoende is. Dat het Den Haag ontbreekt aan échte verbeeldingskracht.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden