Verander Groningse krimpregio naar groeiregio

Een ingezaaide akker bij het Oost-Groningse Drieborg.Beeld Hollandse Hoogte

In de Haagse optiek is Groningen niet alleen het gebied van aardbevingen, maar ook krimpregio. Maar er is juist alle kans op groei, vindt Anjo de Haan.

Een ‘inclusief’ plan voor Groningen dat veiligheid paart aan kwaliteit, bepleiten Fred Schoorl en Nathalie de Vries van de branchevereniging van Nederlandse architecten (Opinie, 21 oktober). Terecht stellen ze dat daarin de leefbaarheid centraal moet staan, en niet een technocratische aanpak van gebouwen waarbij te weinig oog is voor bewoners en omgeving.

Maar het is niet alleen mijnbouwschade wat deze provincie dwarszit: al jaren wordt onder andere deze regio aangemerkt als krimpgebied, en worden en werden er allerlei maatregelen genomen om met krimp om te gaan. Rapporten verschenen, er werd gedebatteerd over de vraag of het zinvol is te investeren in grote projecten, of dat het beter is bewoners te begeleiden bij de ontwikkeling van ‘meer maatschappelijke veerkracht’. Wat dat ook maar mag betekenen.

Nee, zolang de overheid deze regio blijft aanmerken als krimpgebied zal er ook krimp zijn. En zeker niet alleen vanwege aardbevingen. RTV-Noord citeerde bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid Bettine Bock (die een week ‘stage’ liep op het provinciehuis): “De gevolgen van krimp worden op den duur steeds meer zichtbaar in onze samenleving.”

Krimp

Zelf merk ik overigens niet zoveel van die zogenaamde krimp. Het woont hier bijzonder prettig: schone lucht, ’s nachts nog genoeg donkerte, geen files, meer dan genoeg werk, kortom een heerlijk woon-werkgebied. Als er voor mij al sprake is van krimp betreft dat de Groninger bodem: die krimpt/daalt door aardgaswinning en levert bijna om de dag een aardbeving op. Maar laten we wel wezen: die aardgaswinning is kennelijk noodzakelijk om de exorbitant dure groeiregio, de Randstad, te kunnen bekostigen. Groningen als krimpgebied én wingewest, oftewel: de periferie tegenover de Randstad.

Een krimpgebied zal natuurlijk niet veel nieuwe bewoners aantrekken. Logisch: wie wil er nu wonen in een gebied waar steeds minder voorzieningen zijn zoals scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, zwembaden, winkels et cetera. Ooit was er een staatssecretaris - Ank Bijleveld, binnenlandse zaken, CDA - die starters op de woningmarkt opriep vooral geen huis te kopen in een krimpgebied. Oeps? Een ‘stille’ hint om naar de Randstad te verhuizen? In die tijd was het zelfs zo dat woningcorporaties in krimpregio’s een heffing moesten betalen aan corporaties in zogenoemde Vogelaarwijken. Over ‘wingewest’ gesproken.

In 1974 verscheen de ‘Nota spreiding van rijksdiensten’ (kabinet-Den Uyl) om diensten naar onder andere Groningen over te brengen. Door bezuinigingen zijn die diensten weer vertrokken, ten faveure van de Randstad. Hoe betrouwbaar ben je dan als overheid? Er moet toch een zekere consistentie in beleid zitten?

Qua inwonertal klopt de term ‘krimp’ trouwens niet: had de provincie in 2010 576.668 inwoners, in 2016 is dat gestegen naar 583.721, een plus van 7053 (bron: SCP). Krimp zal de kloof tussen Randstad en de periferie alleen maar vergroten. Als de overheid dat probleem echt serieus wil nemen zal ze ervoor zorgen dat ze, als betrouwbare partner, de negativiteit rond deze krimpregio’s wegneemt.

Daarom zal de aanduiding ‘krimpgebied’ moeten veranderen in ‘groeiregio’. Daarmee verdwijnt het negatieve uit beeld, en maak je het positief. In Groningen is ruimte voor groei in een prachtig, historisch gebied met ongelofelijk veel potentieel: mogelijkheden voor het ontwikkelen en testen van nieuwe, duurzame vormen van energie; de havengebieden Delfzijl, Eemshaven en Lauwersoog; een grote agrarische sector; onderwijs, kennis en wetenschap van zeer hoog niveau; ict- en datacentra; toerisme, oude kerken, wierden, musea, kunst en cultuur, natuur en zo ik kan nog wel even doorgaan... Dus: er groeit iets boven Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden