Bagagetransport op Schiphol moet veel meer aandacht krijgen, schrijft Jan Bossenbroek, tot zijn pensioen betrokken bij de vluchtafhandeling en toezichthouder op Schiphol namens de inspectie.
Schiphol plukt de wrange vruchten van eenzijdig beleid: opnieuw een reizigersplafond. Dat was de kop boven een artikel dat meldt dat bagage-afhandelingspersoneel vertrekt vanwege lage salarissen en dat Schiphol hieraan debet is (Duurzaamheid&economie, 15 februari). Topman Sondag wil dat Schiphol weer de regie krijgt over zijn eigen processen.
De waarheid ligt in het midden. Luchtvaartmaatschappijen moeten zelf hun afhandeling inkopen. Ze weigeren een fatsoenlijk bedrag te betalen en de grondafhandelaren accepteren dat door de grote concurrentie. Zo gaat de inkoop over de rug van laagbetaalde medewerkers.
Maar Schiphol heeft nu al de regie: de luchthaven beslist of een afhandelingsbedrijf wordt toegelaten. Een speciale regeling vermeldt de eisen daarvoor en stelt expliciet dat Schiphol kan controleren of die worden nageleefd en sancties kan opleggen.
Probleem is dat zowel Schiphol als de Inspectie Leefomgeving en Transport onvoldoende zicht heeft op de grondafhandeling. Ook vakbonden weten niet dat ook zij luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en de overheid kunnen aanspreken op naleving van de regels.
Geen ongeschoold werk
Vliegveiligheid begint op het platform, met het correct laden en afmelden van bagage, vracht en post. Dit is geen ongeschoold werk. Medewerkers bij de check-in, in de bagagekelders, in de loodsen en op het platform moeten de labels kunnen herkennen die wijzen op risico’s.
De zomer komt te snel om de problemen op te lossen en een reizigersplafond te voorkomen. Het is al bijna te laat om een fatsoenlijke opleiding te geven. Ik ben bang dat er misschien wel genoeg medewerkers lijken te zijn, maar dat die onvoldoende kennis en opleiding hebben.
Dit kalenderjaar kan wel worden gebruikt door Schiphol, de luchtvaartmaatschappijen en grondafhandelaren om de processen te evalueren en eventueel op te schonen. Plaats daarbij vliegveiligheid boven winstmaximalisatie. Dat is in het belang van passagiers (die ongetwijfeld meer moeten betalen) en de bedrijven die vracht door de lucht laten vervoeren.
Als de luchtvaartsector blijft rondplonzen moeten de inspectie en het ministerie durven ingrijpen. Net als de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die hier niet reactief moet zijn, maar preventief.
Ik blijf het herhalen: vliegveiligheid begint op de grond.
Lees ook:
Schiphol plukt de wrange vruchten van jarenlang eenzijdig beleid: opnieuw een reizigersplafond
De geschiedenis herhaalt zich: Schiphol zal het aantal reizigers in de meivakantie opnieuw beperken. Het is het gevolg van jarenlang beleid dat koerste op lage tarieven.