Commentaar

Veelkleurigheid op de werkvloer is hard nodig, dus laat geen middel onbeproefd

Beeld Getty Images

Discriminatie op de arbeidsmarkt is een niet te ontkennen kwaad. Schadelijk voor de sollicitanten, voor de organisatie, het bedrijf of de overheidsdienst waar het voorkomt en voor de samenleving. Geen middel mag onbeproefd blijven om de werkvloer meer een afspiegeling te laten zijn van die samenleving. 

Het zou mooi zijn, maar één instrument dat het probleem definitief de wereld uit helpt, bestaat niet. Experimenten met anoniem solliciteren, zodat de werkgever niet op naam al mensen kan afwijzen, blijken vooralsnog niet het gewenste resultaat te hebben. Het anonimiseren van sollicitatiebrieven blijkt zelfs averechts te werken. Het had een ontmoedigend effect op nieuwe Nederlanders om te solliciteren.

Anoniem solliciteren is ook volstrekt onzinnig, stelde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag in deze krant. Een sollicitant moet op zijn hele hebben en houden kunnen worden beoordeeld, stelt hij.

Aboutaleb schetst een ideale situatie. Volgens hem dienen werkgevers zich niet af te vragen of iemand in de organisatie past, maar dienen zij op zoek te gaan naar hen die daar nou juist op het eerste gezicht niet in passen. Klinkt mooi en er valt veel voor te zeggen. Het is echter tegelijkertijd een oproep aan werkgevers om meer risico te nemen. Helemaal niet verkeerd, maar het blijft al gauw bij wensdenken. Tussen ideaal en haalbaarheid gaapt al gauw een enorm gat.

Andere wegen

Om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan zijn vele wegen nodig. Soms kan een werkgever worden overtuigd dat juist zijn organisatie enorm gebaat is met veelkleurigheid. Positieve discriminatie door expliciet te werven onder minderheidsgroepen zal dan de voor de hand liggende weg zijn. In het geval van de politie wordt daar bijvoorbeeld steeds nadrukkelijker voor gepleit. Het is een algemeen belang dat de politie kennis heeft van, en inlevingsgevoel voor de Marokkaanse gemeenschap. Dat bereik je slechts door gericht in die gemeenschap te werven.

Soms zijn andere wegen nodig. Het probleem is hardnekkig genoeg om anoniem solliciteren niet onmiddellijk bij de vuilnisbak van interessante maar onuitvoerbare ideeën te zetten.

De Rotterdamse hoogleraar Robert Dur pleitte ook dinsdag in deze krant voor een veel grootschaliger experiment. Alleen de overheid is een dermate grote en veelomvattende organisatie dat een experiment daar tot een beter inzicht in nut en noodzaak van het instrument kan leiden. Het maatschappelijk nut is groot genoeg om een nieuwe poging niet direct af te wijzen.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Anoniem solliciteren geen succes: gemeenten stoppen alweer

De gemeente Zwolle heeft besloten om niet langer naam en geboorteplaats in sollicitatiebrieven onleesbaar te maken. Al eerder stopten Utrecht, Groningen, Amersfoort en Nijmegen na één of bijna twee jaar met het experiment.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden