Commentaar

Veel woningcorporaties kunnen vrijheid wel aan, maar meer toezicht is nodig

Beeld ANP

Hij tekende voor ongekende financiele strapatsen, en vertoonde het gedrag van een zonnekoning: corporatiedirecteur Erik Staal heeft er werkelijk een puinhoop van gemaakt. Hij liet Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, deze week achter met een miljardenschuld.

De wankele constructie waarmee hij zijn werkkapitaal hoopte te vergroten, bleek niet bestand tegen een langdurig lage rentestand. Gevolg is niet alleen dat Vestia afgaat, maar dat het imago van de hele corporatiesector andermaal schade oploopt.

Een handvol corporaties ziet zich nu genoodzaakt bij te springen om Vestia van de ondergang te redden. Een verbijsterende gang van zaken, omdat Vestia zich de afgelopen jaren niets heeft aangetrokken van die collega-corporaties. Staal keerde koepel Aedes de rug toe en weigerde om het beleid van zijn instelling te laten toetsen, zoals dat bij de Aedes-leden gebruikelijk is.

Zeker, de corporaties werden midden jaren negentig verzelfstandigd. Maar het zal toch niet de bedoeling zijn geweest dat instellingen met zo'n maatschappelijke rol gewoon hun eigen gang kunnen gaan?

Vestia is niet de enige die faalde. Een greep uit de incidenten van de afgelopen jaren: Woonbron dat zich vergaloppeerde met de SS Rotterdam, Rochdale-directeur Möllenkamp die zichzelf verrijkte, Servatius dat de mist inging met de nieuwe universiteitscampus in Maastricht. Het heeft er alle schijn van dat sommige corporaties na de verzelfstandiging beland zijn in een stevige identiteitscrisis.

De traditionele volkshuisvesters zijn zich in commerciële avonturen gaan storten. Maar ze zijn ook druk bezig met het opknappen van oude stadswijken en het bouwen van scholen of huisartspraktijken. Dit geldt zeker ook voor Vestia, dat veel goede projecten uitvoerde. Het probleem is dat deze corporatie - helaas niet als enige - geen maat wist te houden. Maar er zijn ook ettelijke corporaties die wel slaagden in het vinden van een juiste balans.

We moeten het kind niet met het badwater weggooien. Hun zelfstandigheid weten veel woningcorporaties aan te wenden om goede dingen te doen voor de woningbouw.

Wel is duidelijk dat de raden van commissarissen, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het Centraal Fonds Volkshuisvesting samen te weinig garanties bieden dat het goed gaat bij de circa 400 Nederlandse corporaties. Hoog tijd om de vorig voorjaar aangekondigde plannen voor een nieuwe Woonautoriteit, voor extern financieel toezicht, uit de kast te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden