null Beeld

Brief van de hoofdredacteurCees van der Laan

Veel wijsheid toegewenst bij het bepalen van uw stem

Stevo Akkerman schreef erover in zijn column in de vrijdagkrant en we meldden het ook bij het interview met VVD-lijsttrekker Mark Rutte. CDA-voorman Wopke Hoekstra wilde niet meewerken aan de interviewreeks ‘geloof en politiek’ van Trouw-redacteur Maaike van Houten. Behalve Rutte deden Kees van der Staaij, Gert-Jan Segers, Sigrid Kaag en Lilianne Ploumen mee. Het waren zonder uitzondering boeiende interviews, omdat hun persoonlijke geloof op een of andere wijze de diepere laag in hun politieke motivatie vormt.

“Des te armoediger dat Wopke Hoekstra, toch leider van de grootste christelijke partij, niet wilde meedoen’’, schrijft Stevo Akkerman. Geen tijd en andere prioriteiten, zijn in mijn woorden de redenen van Hoekstra’s campagneteam om niet op de uitnodiging in te gaan. Daarbij speelde mee dat Hoekstra op 9 februari in Trouw had gestaan met een interview over zijn lijsttrekkerschap.

In dit interview kwam zijn geloof, wat dat ook moge zijn, niet aan de orde. Jammer, want je zou toch willen weten welk gedachtegoed tot welke politieke keuzes leidt, schrijft Akkerman terecht. De andere lijsttrekkers hebben we niet gevraagd, omdat van hen niet publiekelijk bekend is of zij enige relatie met religieus gedachtegoed hebben.

Deze interviews waren de enige interviews die wij deden met lijsttrekkers. Elke verkiezing opnieuw kunnen gesprekken met lijsttrekkers als een verplicht nummer overkomen en dat is het ook vaak. Daarom kozen we deze keer voor een specifieke invalshoek, de religieuze drijfveer. Zo’n keuze is arbitrair maar geeft wel scherpte en focus aan in het gesprek. Zoals gezegd is bij de selectie van de lijsttrekkers gekeken of zij zich hier eerder publiekelijk over hadden uitgelaten.

De in normale tijden levendige verkiezingscampagne had zwaar te lijden onder de beperkingen van de coronacrisis. Ontmoetingen met kiezers waren er nauwelijks. “De campagne mag tam ogen, saai is het allerminst’’, zo eindigde de chef van de politieke redactie, Bart Zuidervaart, woensdag zijn column. Verkiezingen zijn uiteindelijk een strijd om de macht. Daar gaat vanzelfsprekend veel media-aandacht naar uit, maar we schreven ook uitvoerig over thema’s als klimaat, de zorg, migratie en asiel, kansenongelijkheid op school, de arbeidsmarkt en de crisis op de woningmarkt. We publiceerden regelmatig de uitkomsten van Kieskompas van André Krouwel, waarmee we al sinds 2006 samenwerken. Meer dan een miljoen mensen vulden Kieskompas in, circa 94.000 lieten ook relevante gegevens achter, zoals stemgedrag, opleiding en leeftijd. Daardoor konden de onderzoekers de resultaten representatief maken voor de ‘Nederlandse kiezer’, zoals dat zo mooi heet.

De ‘wijsneuzen’ Frits van Exter en Menno Huurenkamp maakten podcasts over de verkiezingen, waarbij leden van de parlementsredactie aan het woord kwamen. Daar gaan we na de verkiezingen, iets minder frequent, mee door. Eind vorige maand brachten we ook een speciale digitale Editie uit voor de tablet, waarin veel verhalen over de verkiezingen, die al in de krant hadden gestaan. Dat doen we ook zondag met een speciale Editie over de verkiezingscampagne. Voor wie geen tablet heeft: niet getreurd. Voor de zomer introduceren we een Editie voor de smartphone en die heeft vrijwel iedereen. Woensdag vieren we het feest van de democratie, zoals wijlen Trouw-commentator Willem Breedveld de verkiezingsdag steevast noemde. Veel wijsheid toegewenst bij het bepalen van uw stem.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden