Antwoord op de vraag vanMonic Slingerland

Vastentijd: bid en werk. Maar lees ook, dat relativeert de coronaproblemen

null Beeld

Beleven lezers de vastentijd anders dan anders, in deze tijd met beperkingen door corona?

Vegetarisch

Het mag dan coronatijd zijn, het vasten hoort gewoon bij de aanloop naar Pasen. Dus geen vlees eten, wat minder luxe en geen alcohol, dat zou allemaal een essentieel onderdeel moeten zijn van de beleving van de vastentijd. Zelf heb ik vegetarisch eten omarmd in deze periode. Ook een manier om de vastentijd kracht bij te zetten.

Willem Vizee Tiel

Veertig dagen

Deze vastenperiode is zeker anders dan andere jaren. We missen de mensen van de kerkelijke gemeenschap, waarmee we de sobere maaltijden vierden. In eerdere jaren stelden wij en anderen veertig dagen lang ons huis open. We gebruikten samen de lunch of kookten gezamenlijk, keken naar een film, of spraken over allerlei onderwerpen. Veertig dagen lang was er iets te kiezen aan verdieping. Met als hoogtepunt de feestelijke maaltijd na de paaswake op Stille Zaterdag. We merken dat het lastig is om op een andere manier invulling te geven aan deze periode in het kerkelijk jaar.

Jikky Grashuis Oldekerk

Dakkapellen

Corona heeft ons leven overhoop gehaald, vaste patronen zijn doorbroken en nieuwe onzekerheden gewoon geworden. De vraag is of dat leidt tot inkeer en nieuw gedrag, wat het doel van de vastentijd is. Ik ervaar bij mezelf vooral gelatenheid en voel me geregeld murw geslagen onder de lawine aan coronanieuws. In en rond de huizen leidt corona wel tot fysieke vernieuwing; hoveniers werken zich een slag in de rondte en de nieuwe dakkapellen vliegen door de buurt. Ook zijn de jonge hondjes niet aan te slepen. Geen inkeer, eerder een reactie op het gevoel iets tekort te komen.

Wim Drost Ede

Extra eten?

Gezien de vele extra coronakilo’s kun je je afvragen of het genoemde voorstel van Tom Mikkers, om juist dit jaar ruim te eten en zo de afhaalrestaurants te ondersteunen, wel zo verstandig is. Noem het in elk geval anders, een combinatie van vasten met extra lekker eten blijft ongerijmd. Ik heb in deze vastenperiode het boek Twee moedige vrouwen van Diney Costeloe gelezen. Als je tot je laat doordringen wat mensen in het verzet tijdens de oorlog meemaakten, moeten we de ‘beperkingen’ van onze eigen tijd echt relativeren.

Petra Koopmans Venray

Klooster

Monic Slingerland noemt ‘Bid en werk’ het principe van het kloosterleven. De langere en voor mij betekenisvollere vorm is: Ora, lege et labora: Bid, lees en werk. Benedictus duidde daarmee de drie pijlers van het monnikenleven aan. Toegepast op onszelf in deze coronatijd: bid, hou je blik gericht op de Eeuwige, op het grotere geheel, verruim die blik en je levenswijsheid door veel te lezen, te studeren en de meningen van anderen en het wereldgebeuren tot je door te laten dringen, en hou je lichaam fit door inspanning en door je in te zetten voor anderen. Daarvoor is vasten op z’n tijd wel­dadig.

Lau Engels Munstergeleen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden