De vraag van Monic

Vasten voelt goed, maar leg maar eens uit waarom

Beeld ANP

Wat vasten precies met je doet, is moeilijk uit te leggen. Lezers geven er vaak ook een eigen invulling aan, blijkt uit hun antwoorden op de vraag van Monic: eerst feesten en dan vasten of juist andersom?

Nauwelijks uit te leggen

Vasten staat voor mij op één lijn met kloosterbezoek. Je doet bij beide mee aan een ritueel dat je aan anderen nauwelijks kunt uitleggen, maar dat je zoveel brengt. Dat je kilootjes kwijtraakt bij het vasten (en bij de sobere kloostermaaltijden) is mooi meegenomen. Het verrassende is elke keer weer hoe makkelijk ik mijn zinnen verzet. Ineens blijk ik voor het eten helemaal geen zin te hebben in een glaasje. Dat uitleggen aan anderen wil ik graag (een soort zendingsdrang?) maar woorden schieten tekort, je moet het ritueel ervaren. Naast de alcohol laat ik ook alle tussendoortjes staan. Het klinkt misschien gek, maar ik kijk ernaar uit. Vandaag begin ik.
Wim Drost Ede

Steenkorrel

In 2018 heb ik een initiatief ontwikkeld om het gevoel te krijgen een bijdrage te leveren aan de huishouding van mijn ziel en lichaam. Maar eveneens, of juist, om een steenkorrel bij te dragen om de tergende bedreiging van Moeder Aarde een halt toe te roepen. Zo laat ik de auto in de veertigdagentijd om de dag thuis en gebruik, soms met pijn en moeite, de fiets of openbaar vervoer. Een bescheiden ­bijdrage: ik voel me er wel bij!
Th.T. van der Wiel Voorschoten

Dubbel genieten

Als het om de vasten gaat, is de praktijk van islam en christendom nóg meer verschillend dan u al aangeeft. Vóór de ramadan is er geen feest, niet zoiets als carnaval. Het Suikerfeest is ná de vasten. In het christendom, zeker in de katholieke versie ervan, is het niet alleen feest vóór, maar ook en vooral ná de vasten: het hoogste feest van het kerkelijk jaar zelfs: het paasfeest. Christen-zijn is dubbel genieten: het vasten ligt ingebed in het feesten. Mijn invulling van de vasten: aandacht geven, juist aan mensen die ik liever zou willen ontlopen.
Nico Dister Nijmegen

Elke dag kaartje op de bus

Al vanaf dat ik jong was, werden wij thuis gestimuleerd om te vasten. Er werd vaak gevast op snoeperij. Als protestanten deden we niets aan carnaval. Wel keken we uit naar het ontbijt op paasmorgen waarbij vrolijk uitgepakt werd en naar het kaasfonduen later op de dag. Dit jaar wil ik iets nieuws proberen in de komende veertig dagen. Ik heb me voorgenomen elke dag een kaartje op de bus te doen voor iemand die ik ken. Het is voor de hand liggend om te beginnen met schrijven aan mensen met wie ik regelmatig contact heb, zoals mijn gezin en vrienden. Daarna zal ik breder moeten gaan kijken. Zo hoop ik met de mensen die op de een of andere manier onderdeel zijn van mijn leven iets positiefs te kunnen delen, al is het slechts een beetje aandacht en tijd.
Yona Bleijenburg Utrecht

Feest van de opstanding

Ook voor wie niet vastte is er na deze periode het feest van de opstanding uit de dood. De kerk versierd met bloemen. Witte antependia (liturgische kleden, red) die in de plaats komen van paarse (kleur van rouw). De nieuwe paaskaars die in de nacht van zaterdag op zondag ontstoken wordt. Het Gloria dat terugkomt in de vieringen. Voor velen het grootste feest van het jaar. En de dag waarop ik in 1997 als volwassene gedoopt werd.
Jessica Langenhoff Leiderdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden