null Beeld

OpinieCommentaar

Vanuit het Westen is maximale druk op Israël en de Palestijnse leiding nodig

Het zijn vertrouwde beelden, maar dat maakt ze niet minder schokkend. De regen Hamas-raketten richting Israël, instortende gebouwen in Gaza na een Israëlische luchtaanval: de wereld zag het allemaal eerder. Er zijn afgelopen dagen meer dan honderd doden en honderden gewonden gevallen, veruit de meesten aan Palestijnse kant. Verdere escalatie dreigt, zeven jaar geleden vielen in de Gaza-oorlog bijna 2300 doden.

Het is al weken zeer onrustig, vooral in Oost-Jeruzalem. Palestijnse demonstranten uitten daar hun woede over verscherpte Israëlische bewaking bij de Al-Aqsamoskee en de dreigende huisuitzetting van Palestijnse families. Het zijn in Palestijnse ogen nieuwe voorbeelden van de wijze waarop Israël Oost-Jeruzalem definitief tot Israëlisch gebied wil maken. Hamas, machthebber in de Gazastrook, eiste terugtrekking van de Israëlische politie bij de Al-Aqsamoskee en lanceerde de rakettenregen toen die uitbleef.

Uiteraard gaat het probleem dieper. De achtergestelde positie van Arabieren in Israël en het Israëlische optreden in de bezette gebieden, recentelijk nog door Human Rights Watch omschreven als een systeem van apartheid, vormen een permanente voedingsbodem voor woede. Die uit zich niet alleen door geweld vanuit Gaza, maar ook door geweld in Israëlische steden zelf tussen Arabische en Joodse groepen. Daarmee dreigen de kloven in de Israëlische samenleving zich verder te verdiepen. Dat zal nog verergeren als het fundamentele probleem van de bezetting en het uitblijven van Israëlisch-Palestijns vredesoverleg niet wordt opgelost. De incompetentie aan Palestijnse kant helpt niet. Het is stuitend dat verkiezingen op de Westoever weer zijn uitgesteld, de corruptie er welig tiert, en dat de Hamasleiding in Gaza steeds grof Israëlisch geweld denkt te kunnen trotseren en zo de lokale bevolking doelwit laat worden. De Palestijnen verdienen betere leiders.

Maar de belangrijkste verantwoordelijkheid ligt toch bij Israël. Dat bouwde een muur en een rakettenscherm om het geweld buiten de deur te houden en probeert onder leiding van premier Netanyahu met een eindeloze serie controle- en expansiemaatregelen – inclusief de bouw van illegale nederzettingen – stapsgewijs de greep te vergroten op Oost-Jeruzalem en de Westoever. Een akkoord met de Palestijnen is niet nodig in die benadering. Zolang er geen serieus gesprek komt, zal het geweld echter terugkeren. Israël heeft de militaire en economische macht om zijn strategie lang vol te houden, maar die erodeert wel de Israëlische rechtsstaat en biedt totaal geen garanties voor veiligheid op langere termijn. Vanuit de VS en Europa is maximale druk op Israël en de Palestijnse leiding nodig om deze heilloze route om te buigen en de partijen terug te brengen naar de onderhandelingstafel.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden