Brief van de hoofdredactieCees van der Laan

Van wuhanvirus naar het nieuwe coronavirus

Trouw wil graag eigenzinnig zijn en dat is wat mij betreft alleen maar toe te juichen. Soms kan die eigenzinnigheid leiden tot een situatie die vergelijkbaar is met het Gallische dorpje dat zich als enige nog verzet tegen de Romeinse overmacht. Trouw is een van de weinige media nog, nationaal en internationaal, die niet spreken over het coronavirus.

De opmerkzame lezer zal het opgevallen zijn dat we in al onze uitingen, in de krant en online, schrijven over het wuhanvirus.

Nadat dit griepvirus eind vorig jaar in de Chinese miljoenenstad ­Wuhan uitbrak, ontstond er kennelijk internationaal verwarring hoe dit ­virus te noemen. Dit is niet zo goed geregeld als bij stormen en orkanen die bij een bepaalde kracht een naam krijgen.

Zo komt dit weekeinde de storm Ciara op ons af, door het netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten zo genoemd.

2019-nCoV bekt niet

Bij ziekten die een internationale epidemie kunnen veroorzaken, komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in beeld. En zo werd het aanvankelijke griepje 2019-nCoV genoemd, een virus dat behoort tot de familie van de coronavirussen, waartoe ook het veel gevaarlijker Sars (een afkorting) behoort, dat in 2003 rondwaarde.

Maar om eerlijk te zijn, 2019-nCoV bekt niet, niet in een kop en ook niet in een tekst, al zullen we dit laatste ook weer niet vermijden om precies te blijven. Internationaal werd het virus al snel corona- dan wel wuhanvirus genoemd (al dan niet met hoofdletter).

Feitelijk gesproken is het coronavirus onjuist, omdat het een virus is dat behoort tot de coronavirussen en daar zijn er vele van. Je kan wel zeggen: een coronavirus. Het wuhanvirus is in die zin correcter, omdat het aangeeft waar het virus vandaan komt, zoals het ebolavirus genoemd is naar de rivier in Afrika waar deze levensgevaarlijke ziekte is ontdekt. Zo heb je ook de Mexicaanse griep of van de vorige eeuw de Spaanse griep.

Onze China-specialist Gijs Moes trok op 23 januari bij de eindredactie aan de bel. Hoe gaan we dit virus noemen? De coördinator eindredactie, Joost van Egmond, raadpleegde specialisten en het RIVM, waar de ziekte behalve bij zijn officiële naam ook Wuhanvirus (met hoofdletter) wordt genoemd. Het werd dus wuhanvirus.

Makkelijker te googelen

Internationaal werd deze naam aanvankelijk ook vaak gebruikt. Toch lijkt de naam coronavirus het te winnen. Een steekproef deze week bij media in Nederland en daarbuiten leert mij dat verreweg de meeste ­media het griepvirus uit Wuhan het coronavirus noemen. Ik vermoed ­omdat het lekkerder klinkt en ­makkelijker te googelen is. Wat ook een rol kan spelen, is een vermeend racistisch verband met mensen uit Wuhan of Chinezen in het ­algemeen, dat media liever vermijden.

In China zelf spreken ze niet van het wuhanvirus, mailt onze correspondent Eefje Rammeloo. Daar noemen ze de ziekte het ‘nieuwe coronavirus’ en grappend op sociale media ‘het wildedierenvoedselvirus’, omdat het afkomstig zou zijn van een markt waar (wilde) dieren werden verkocht voor consumptie.

Moeten we als krant het Gallische dorpje blijven? “We zijn niet getrouwd met de naam wuhanvirus”, stelt eindredacteur Van Egmond. “Als er consensus ontstaat over een andere naam, dan gaan wij ook over.” En zo zal de poort van dit dorp geleidelijk aan opengaan voor een benaming van het virus die zowel correct als gangbaar is en niemand voor het hoofd stoot: het nieuwe coronavirus.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden