Column

Van wie zou u meer aannemen, van Dick Advocaat of van Peter Hyballa?

Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

In ‘Nieuwsuur’ werd Dick Advocaat dinsdag kort na zijn 37ste zege met Oranje Neerlands meest succesvolle bondscoach ooit genoemd.

Henk Hoijtink

Hij is gek op complimentjes, maar hier zal hij zich toch ongemakkelijk bij voelen, dacht ik: Advocaat zal voor altijd met eerbied aan zijn leermeester denken, aan Rinus Michels.

Hij is nog steeds de enige die iets met Oranje won. Louis van Gaal, Guus Hiddink en Bert van Marwijk staan natuurlijk ook boven hem, met halve finales op een WK, één zelfs met een finale. Maar met Michels had Advocaat, altijd mooi nederig naar groteren dan hij, van oudsher veel.

Ik hoorde hem zeggen, of wilde dat misschien vooral: ‘Jongens, nu gaan jullie een beetje ver, hè. Vergeet nooit meneer Michels.’

Verhoudingen

Dat was te idealistisch gedacht, merkte ik een dag later al van nabij. In het Radio 1-programma ‘De Nieuws BV’, waarin we over hem spraken, was Advocaat even aan de lijn. Ook presentator Patrick Lodiers noemde hem onze meest succesvolle bondscoach ooit. Advocaat riep hem niet tot de orde. “Het is een mooi feit”, zei hij. Het WK niet gehaald? Binnen een paar tellen zaten we weer in de riedel van als wij dit, als wij niet dat, als Zweden dit en als Zweden niet dat.

Geen gevoel voor de verhoudingen, even kennelijk ook niet in het persoonlijke en niet in het sportieve. Ik zei dat ik het niet met hem eens was dat Oranje beter is dan Zweden, dat de Zweedse middenvelders stuk voor stuk beter zijn. “Hou op”, bokte Advocaat. “Blind, Strootman, Pröpper, Wijnaldum. Hou op.”

Zondag zat oud-NEC-trainer Peter Hyballa, een Duitser, bij ‘Studio Voetbal’. Hij zei rake dingen. Dat hij cultuurbewaker een vreselijk woord in het Nederlandse voetbal noemde, was een subtiel hoogtepuntje. Als je twee eindtoernooien op rij mist, bedoelde hij, welke cultuur heb je dan om te bewaken?

Hoogmoed

De zo lang verblindende hoogmoed prachtig gevangen. Nederland heeft geen cultuurbewakers nodig, zei Hyballa, maar ‘veranderaars’. Vijf keer in een minuut of tien liet hij de naam van Jürgen Klinsmann vallen, als bondscoach van Duitsland indertijd een ‘veranderaar’ die de omslag daar in het vorige decennium nog een zetje gaf en volgens Hyballa mede de basis legde voor de wereldtitel van 2014.

Hyballa zei ook dat de technisch directeur er één van de inhoud moet zijn, niet per se een grote naam – Fred Rutten, dacht je onvermijdelijk. De Duitser weet waar hij het over heeft. In Nederland gaan we er nog hele bomen over opzetten, over hoe dat nou moet, maar in Duitsland (en bijvoorbeeld Frankrijk ook) werken ze al járen zo: met een technisch directeur die op de achtergrond stuurt. Dat wij er nu pas over denken, en dan gauw kunnen doen alsof het al niet zo oud is als de weg naar Rome, tekent te meer onze schrijnende stilstand.

De KNVB sprak met Advocaat. Uiteraard, na zo’n carrière. Maar in zijn laatste dagen zei hij alleen maar dat het zó erg allemaal niet is in het Nederlandse voetbal, en dat als wij dit en als wij niet dat, en als Zweden dit en als Zweden niet dat. Hij joeg in misschien wel de diepste crisis van zijn voetballand op onbeduidende zeges, zozeer zelfs dat hij Rinus Michels even vergat. Een eventuele buitenlandse opvolger, hij vindt het maar larie.

Wie de geloofsbrieven van de nieuwe KNVB-directeur Eric Gudde onlangs aanhoorde, weet dat hij open staat voor geluiden als die van Hyballa. Van die vijf keer in tien minuten zal hij een notitie hebben gemaakt. Ik schat in dat hij met hem gaat praten.

Als u Eric Gudde was, van wie zou u meer aannemen, van Dick Advocaat of van Peter Hyballa?

Lees hier meer columns van Henk Hoijtink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden