null

OpinieEnergietransitie

Van het aardgas af? Denk dan ook aan koeling

Gemeentes maken plannen voor de energietransitie. Ze moeten daarbij zeker ook aan koeling denken, schrijft Sylvain van Ligtenberg, directeur van energieadviesbureau Enodes.

Over ruim een jaar moeten gemeenten plannen klaar hebben om alle steden, buurten en dorpen van het aardgas af te helpen. Onder het devies ‘Aardgas = warmte’, ligt de nadruk op de vraag aan warmte in de gebouwde omgeving. Daarbij klinkt vooral de roep om lokale warmtenetten aan te leggen. De vraag naar koeling wordt hierbij vaak niet betrokken, terwijl deze ook energie kost.

De hoeveelheid energie die in de winter nodig is voor het verwarmen van goed geïsoleerde gebouwen als scholen en bedrijven, is ongeveer even groot als die in de zomer voor het koelen. De energie voor verwarmen en koelen is in ons klimaat van nature voorhanden, met als enig probleem dat tussen aanbod en vraag een periode van zes maanden ligt. Uitgedrukt in gigajoules zijn veel gebouwen voor warmte en koude eigenlijk al energieneutraal.

In plaats van extra energie aan te voeren voor verwarmen in de winter én extra energie voor koelen in de zomer, kunnen we beter de aanwezige warmte en koude ieder voor zes maanden vasthouden. Warmte-koude opslag in de bodem (WKO), met warmtepomptechnologie, is de meest energie-efficiënte oplossing. Dit is bewezen technologie die, mits aan voorwaarden wordt voldaan, garant staat voor een comfortabel binnenklimaat, het hele jaar door.

Zo snel mogelijk

De focus op de warmtevraag is wellicht een gevolg van de wens zo snel mogelijk van het aardgas af te komen. Maar het idee dat we met een alternatief voor het verwarmen met aardgas er al zullen zijn, is kortzichtig. Want bij de eerstkomende warme zomer zullen we evenveel duurzaam opgewekte energie naar die aardgasvrije wijken moeten brengen voor het koelen, als we hebben gedaan voor het verwarmen tijdens de winter.

Daarom pleit ik voor een integrale benadering van de energievraag van gebouwen over de seizoenen heen, zodat koeling gecombineerd wordt met oplossingen voor verwarming. Naast bodemenergie is het mogelijk om warmtenetten ook in koeling te laten voorzien. Systemen kun je aanleggen voor meerdere gebouwen tegelijk, zodat de totale vraag naar warmte en koude in balans blijft.

Bovendien kunnen gebouwen met hun grote energievraag de kar trekken in de lokale warmtetransitie. Bij warmtenetten wordt graag gesproken over een strategie van meerdere bronnen. Laat koude daar dan één van zijn.

Lees ook:

Succes voor Milieudefensie: streep door energieplan dat ‘groen’ gas belooft voor nieuwbouw

Nieuwe huizen toch nog een gasaansluiting geven? De Drentse gemeente De Wolden wil het, maar komt er niet mee weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden